Vesti

Miloš Biković 14. juna ponovo u ulozi Armana Divala u melodrami „Dama s kamelijama”

5 jun 2018

Jedan od najtalentovanijih srpskih glumaca mlađe generacije Miloš Biković ponovo će posle kraće pauze, prouzrokovane brojnim profesionalnim obavezama koje je imao u prethodnom periodu, pre svega u inostranstvu, zaigrati u ulozi Armana Divala, jednog od glavnih junaka melodrame „Dama s kamelijama“.
 
Ova predstava, nastala po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, koja se već pet sezona igra na „kartu više”, biće izvedena 14. juna (19,30) na Velikoj sceni.
 
U toj sentimentalnoj i veoma realističnoj ljubavnoj priči, lik koga tumači Biković - mladić iz ugledne porodice, zaljubljuje se u nesrećnu i na smrt bolesnu parisku kurtizanu Margaritu Gotje.
Za razliku od drugih, brojnih, muškaraca, Arman je iskreno voli. Margarita uzvraća ljubav i njih dvoje, nošeni emocijama, zajedno beže na selo.

Međutim, njegov uticajni otac sklapa ponudu sa nesuđenom snajkom, kako bi spasao čast porodice. Neizlečivo bolesna Margarita prihvata ponudu uz uslov da otac, kada ona umre, kaže istinu Armanu…

„Veoma mi je drago što se ponovo vraćam u ovu ulogu”, kaže, u izjavi za sajt Narodnog pozorišta, Biković čija će direktna partnerka na sceni, kao Margarita, biti Marija Vicković, koja tu rolu neprekidno tumači od premijernog izvođenja, 1. oktobra 2013. godine.

U podeli su i Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).

„Mislim da je, pre svega, za uspeh predstave zaslužan univerzalni i arhetipski siže maestralnog romana Aleksandara Dime. Režija i gluma su manje ili više uspešno pokušavali da sustignu genijalnost pisca, ali ono što je najvažnije jeste to da se nismo pravili pametnijim od njega. Ljudi su željni lepote i ideala u ovom vremenu cinizma“, tvrdi Biković.

Odgovarajući na pitanje da li je i na koji način moguće izboriti se sa gresima, što je, ujedno, i osnovno pitanje Diminog komada, odnosno da li čista ljubav može pobediti mračnu i sumnjivu prošlost, on kaže da je mrak nešto što nosimo u sebi, dok je prošlost definisana našim izborima, ali i okolnostima.

„Da bismo nekome sudili, moramo razumeti okolnosti, dušu i stanje čoveka koji se našao u tim okolnostima, a to je nemoguće. Zato je svaki sud ljudski osuđen na zlo. Jedino je oproštaj pravilan izbor zato što smo svi grešni, pa će i nama oproštaj biti potreban. Ali, nažalost, malo ko ima snage za oproštaj”, smatra Biković koji već izvesno vreme, glumačku karijeru paralelno gradi i u inostranstvu, pre svega, u Rusiji, gde je za kratko vreme postao veoma poštovan i cenjen.

Između ostalog, nastupao je i na sceni čuvenog „Moskovskog umetničkog akademskog teatra“ (MHAT), a ostvario je i uspešnu saradnju sa slavnim ruskim rediteljem i glumacem, oskarovcem Nikitom Sergejevičem Mihalkovim u filmu “Sunčanica“.

Svoju uspešnu internacionalnu karijeru, Biković je nedavno obogatio i veoma zapaženim nastupom u filmu „Izvan granica realnosti”, u kojem glavne uloge tumače on i slavni holivudski glumac Antonio Banderas.
M.B.