Vesti

MLADE INTERNACIONALNE ZVEZDE DARIO DI VJETRI I LANA KOS GOSTUJU U "AIDI" I "TRUBADURU"

24 april 2017

Mlade internacionalne zvezde Dario di Vjetri iz Italije i Lana Kos iz Hrvatske gostovaće ove sedmice u operskim produkcijama Narodnog pozorište u Beogradu – “Aidi” i “Trubaduru”, slavnog kompozitora zrelog italijanskog belkanta Đuzepa Verdija.
Vjetri, jedan od najtalentovanijih italijanskih tenora mlađe generacije, nastupiće u sredu 26. aprila u Verdijevoj „Aidi“, koja će pod dirigentskom upravom Dejana Savića, biti izvedena (19,00) na Velikoj sceni.
Naslovnu rolu pevaće sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, mecosopran Nataša Jović Trivić nastupiće u ulozi njene supranice Amneris, dok je di Vjetriju, (koji dolazi u Beograd nakon uspešnih gostovanja sa Solunskim simfonijskim orkestrom, trijumfalnog učešća na Festivalu „Palate Petrograda“ i nastupa na gala koncertima u okviru festivala posvećenog Verdiju u Teatru u Parmi), poveren lik egipatskog vojskovođe Radamesa.
U ovom muzičko-scenskom delu u kojem je data sinteza italijanske operske romantike i gde se čovečanska drama razvija na uzbudljivim sukobima ljudskih strasti i tragičnoj podvojenosti između ljubavi i patriotizma, uloge tumače i Aleksandar Stamatović (Amonasro), Ivan Tomašev (Ramfis), Nenad Jakovljević (Kralj), Ivanka Raković Krstonošić (Sveštenica) i Slobodan Živković (Glasnik).
U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Tri dana kasnije, u subotu, 29. aprila, (19,30) hrvatska umetnica sa respektabilnom međunarodnom karijerom Lana Kos, (od kojih se posebno izdvajaju nastupi u Izraelskoj operi u Tel Avivu, Grčkoj nacionalnoj operi u Atini, Kraljevskoj operi u Stokholmu…) debitovaće pred beogradskom publikom u “Trubaduru”.
Ova mlada umetnica, rođena u Varaždinu, poreklom iz Šapca, koja je pre tri godine u Koreji proglašena sopranom godine, predvodiće pevačku postavku ovog slavnog Verdijevog dela u ulozi dvorske dame Leonore, dok će mecosopran Jelena Vlahović tumačiti lik ciganke Acučene. Naslovnu ulogu trubadura Manrika doneće tenor Dušan Plazinić, a bariton Dragutin Matić biće ljubomorni Grof Luna.
Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, nastupiće i Dragoljub Bajić (Ferando), Tatjana Mitić (Ines), Darko Đorđević (Ruiz), Slobodan Živković (Glasnik) i Gavrilo Rabrenović (Stari Ciganin).
Opera u četiri čina "Trubadur" premijerno je izvedena 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić.
Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.
U predstavi učestvuju Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.