Vesti

Na Novom groblju u Beogradu održan ispraćaj za kremaciju nekadašnjeg prvaka Opere Slobodana Stankovića

28 februar 2023

Ispraćaj za kremaciju nekadašnjeg prvaka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, baritona Slobodana Stankovića održan je u ponedeljak 6. marta na Novom groblju.

Slobodan Stanković rođen je 11. septembra 1948. godine u Vranju.

Pevanje je učio u Beogradu kod I. Đukić u Muzičkoj školi „Stanković“ i Anite Mezetove na Muzičkoj akademiji. 

Dobitnik je nagrada na takmičenjima  u Zagrebu (1973 , 1976) i prve nagrade na konkursu Toti dal Monte u Trevisu (1976). 

Stalni član ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1973. godine. 

Veliku afirmaciju stekao je kao solista horova  KUD „Branko Krsmanović“ i „Collegium musicum“, s kojima je nastupao po celoj Evropi i Americi. 

Pokazao se i kao sugestivan interpretator likova na pozornici kao i koncertni pevač sposoban da svoj zvonki glas podvrgne zahtevima kamernog muziciranja i artikulisane dikcije.

Ljubitelji opere posebno pamte njegove uloge kao što su: Figaro (Rosini, „Seviljski berberin“), Valentin (Guno, „Faust“), Marsel (Pučini, „Boemi“), Silvio (Leonkavalo, „Pajaci“), Enriko (Doniceti, „Lučija od Lamermura“), Jelecki (Čajkovski, „Pikova dama“)... 

Brojne uloge ostvario je i u Verdijevim operama – „Don Karlos“ (Don Karlos), „Ernani“ (Don Karlo V), „Trubadur“ (Grof Luna), „Bal pod maskama“ (Renato), „Rigoleto“ (Rigoleto), „Atila“ (Ecio) i „Travijata“ (Žorž Žermon). 

Slobodan Stanković preminuo je 28. februara u Beogradu.