Vesti

POVODOM DANA VOJSKE ODRŽAN GALA KONCERT VOJSKE SRBIJE I ORKESTRA OPERE NARODNOG POZORIŠTA

25 april 2017

Povodom Dana Vojske Srbije, u utorak 25. aprila, na Velikoj sceni održan je Gala koncert Orkestara Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Opere Narodnog pozorišta (NP), uz učešće prvaka i solista NP.
Bogat i veoma sadržajan program otvoren je uvertirom iz popularne operete „Laka konjica“, austrijskog kompozitora i dirigenta Franca fon Supea.
U nastavku, publika je uživala u poznatim arijama i duetima iz opera “Boemi”, “Don Karlos”, “Rusalka”, “Seviljski berberin”, “Toska”, “Ljubavni napitak”, "Čarobna frula"…
Takođe, u okviru programa, izvedene su i popularne kompozicije “Ja to znam” Vojkana Borisavljevića, popularna balada "Rastanak" jednog od najvećih pevača svih vremena grčke tradicionalne muzike Jorgosa Dalarasa, klasik meksičkog kompozitora Agustina Lare - pesma „Granada“…
Koncert je završen izvođenjem tradicionalnog srpskog marša - “Na Drinu”, koji je komponovao Stanislav Binički početkom Prvog svetskog rata u čast pobede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru.
Pod dirigentskim uprava Pavla Medakovića i Đorđa Stankovića, nastupili su prvaci i solisti Opere NP Jasmina Trumbetaš Petrović, Nenad Jakovljević, Dejan Maksimović, Ivanka Raković Krstonošić, Ljubica Vraneš, Dragutin Matić, Ljubodrag Begović, Nevena Pavlović i Nevena Matić.
Koncert je režirala Ivana Dragutinović Maričić.
Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.
M.B.