Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA PRVA REPRIZA VERDIJEVE OPERE "MOĆ SUDBINE"

8 mart 2017

Prva repriza Verdijeve opere "Moć sudbine", pod dirigentskom upravom Dejana Savića, u režiji gosta iz Italije Alberta Paloše, održana je u sredu 8. marta na Velikoj sceni.
U toj mračnoj avanturističkoj priči o strastima ljubavi, mržnje i osvete, o nemilosrdnom progonu, samoodricanju i na kraju o smrti i oprostu, premijerno su nastupili Ana Rupčić (Leonora), Dušan Plazinić (Don Alvaro), Aleksandra Angelov (Preciozila), Nenad Jakovljević (Gvardijan), Jovana Belić (Sobarica), Mihailo Šljivić (Markiz), Strahinja Đokić  (Alkade), Slobodan Živković (Trabuko) i Miroslav Markovski (Hirurg).
U baritonskom fahu, glavnu ulogu (Don Karlos) i značajnu rolu Fra Melitonea, kao i na premijeri održanoj 25. februara, pevali su Miodrag D. Jovanović i Nebojša Babić k.g.
U ovoj operi, za koju je libreto napisao Frančesko Marija Pjave, na osnovu drame „Don Alvaro“, španskog pisca Anhela de Savedre iz 1835. godine, uz pridodavanje jedne scene iz Šilerovog „Valenštajna“, učestvovao je Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.
Scenograf je Miraš Vuksanović, izbor i adaptaciju kostima uradila je Katarina Grčić Nikolić, koreograf je Dejan Kolarov, a majstor svetla Tereza Gargano, koja je sa Ivanom Dragutinović Maričić i pomoćnik reditelja.
U autorskoj ekipi su i Mateo Anselmi i Ana Grigorović (asistenti reditelja), Dijana Cvetković i Patrik Berns (asistenti dirigenta) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).
Ovo je, u Narodnom pozorištu, peta postavka tog remek-dela operske umetnosti prepunog zanosne melodike, ritmike, dramatike, prelepih verdijanskih arija i dueta, i, naravno, dramatskih zapleta.
„Moć sudbine“, 22. Verdijeva opera, praizvedena je 22. novembra 1862. godine u Boljšoj kamenom teatru u Sankt Peterburgu.
M.B.

Više fotografija možete da pogledate u galeriji