Vesti

MONODRAMA „NE ZNAŠ TI NjIG“, U IZVOĐENjU SONjE JAUKOVIĆ, PRVI PUT U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA 25. APRILA

18 april 2016

Monodrama „Ne znaš ti njig“, po poemama Matije Bećkovića, u izvođenju dramske umetnice Sonje Jauković, biće prvi put izvedena u Muzeju Narodnog pozorišta, u ponedeljak 25. aprila u 18 časova.
Ovaj autorski projekat gospođe Jauković, premijerno je izveden 1989. godine u Teatru „Magaza“ u Beogradu, a potom je igran širom Jugoslavije, u Parizu, Cirihu , Minhenu...
- Pratila sam „ženski glas“, kroz „mušku“ poeziju Matije Bećkovića. Majka Miluša „žena čoek”, bila je dramaturška okosnica u izboru stihova. Tako sam napravila uslovnu duodramu. Majka i sin u publici, koga ona grdi, vaspitava, upozorava, mazi, kune, preti, a sve iz straha da ne nastrada zbog svoje „lude glave“ i dobrote, među „pasjim sinovima”, koji zlu u sebi ne mogu da se suprotstave, „jer je jače od njig“. Na crnogorskom kamenu sedi zapitana šta ce biti. Moral, materinstvo, ljubav, vera u Boga.. pitanja su koja je muče i na koje traži odgovor. Duhovita, cinična, nepredvidiva Bećkovićeva poezija pokazala se scenski zahvalnom, igrivom i dopadljivom – kaže glumica koja je za ovaj projekat nagrađena „Statuetom slobode„ na Oktobarskim svečanostima u Mladenovcu.
Ulaz je sloboodan.
M.B.