Vesti

Narodno pozorište u Beogradu proslavilo krsnu slavu - Svetog Jovana

20 januar 2018

Tradicionalnim obredom i prijemom za veliki broj gostiju - zvanica iz javnog i kulturnog života, predstavnika medija, prijatelja Kuće i zaposlenih, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 20. januara krsnu slavu, Svetog Jovana, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je starešina beogradske Saborne crkve, protojerej-stavrofor Petar Lukić, uz sasluženje Hora Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Stanković.

U svečanoj slavskoj besedi, Lukić je, između ostalog, ukazao da je Sveti Jovan primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti i podsetio da je to i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

„Gospod je stvorio čoveka, krunu svoga stvaranja, sa posebnim osobinama i priviliegijama, i obdario ga telom, dušom i duhom. Kada vodimo računa o telu, trebalo bi da vodimo računa o tome čime ga hranimo, pojimo, kakvu vodu to telo pije, koju hranu jede. Vodimo računa i kako oblačimo svoje telo, odnosno o stajlingu, kako se to danas moderno kaže, pa mora da vodimo računa i o higijeni tela i, kada ga okupamo, onda upotrebimo i parfeme... Sve to samo treba prebaciti na činjenicu da je čovek psihofizičko biće. Ali, danas, na našu žalost, sticajem tih raznih belosvetskih pokreta, pridaje se mnogo veća važnost telu, koje naravno ne treba zapostaviti, nego duhu i duši“, upozorio je Lukić.

On se zapitao koliko bi, zapravo, svima nama bilo bolje na ovome svetu i koliko bi „mnogo toga drugačijeg u našim životima bivalo“, kad bi, bar u toj meri, negovali i vodili računa o „stajlingu svog duha i duše“.

U tom smislu, kao jedan od svetlih primera, on je naveo upravo Narodno pozorište u Beogradu koje je nazvao hramom kulture i mestom u kojem, svi oni koji su zaposleni u njemu, nose barjak te kulture i svega onoga što jedan narod čini kvalitetnim, posebnim, i duhovno i duševno uzdignutim.

Kao jednog od krivaca za našu trenutnu duhovnu i duševnu bedu, protojerej-stavrofor Lukić je naveo pošast zvanu rijaliti šou programi za koje je kazao da su jedna obična „tuga i jad, uvezena iz tih nesrećnih, a bogatih prostora“.

„Oni ne služe ni za šta drugo, osim samo da otupe oštricu pameti i senzibilnosti kulture i duhovnosti ovoga naroda“, ocenio je Lukić i skrenuo pažnju zaposlenima u Narodnom pozorištu da je, u takvim okolnostima, na svima njima „mnogo veća briga i odgovornost, nego što mislite“.

„Radite, delajte, revnujte na slavu Gospoda Boga, vašeg Svetog Jovana zaštitnika, a na radost našega roda i za ono za šta smo svi namenjeni da ostavimo trag iza sebe, u ovom svetu. Živi mi i zdravi bili, na mnogaja ljeta. Bog vas blagoslovio“, poručio je protojerej-stavrofor Petar Lukić.

U ime domaćina slave, Hotela „Metropol Palas”, prisutne je pozdravila predstavnica za odnose sa javnošću tog priznatog ugostiteljskog objekta Irena Stanojković.

„U ime menadžementa našeg hotela, želim da se zahvalim Narodnom pozorištu što smo danas ovde sa vama. To nam je zadovoljstvo i čast. Želim da vam čestitam slavu, da vas se zahvalim na svemu što radite, što u ime svih nas i za sve nas negujete divnu kulturu pozorišta i da vam poželim još mnogo uspešnih godina i decenija rada i, naravno, jubileja“, rekla je Stanojkovićeva.

Zahvalivši se svima koji su došli na slavu, uprkos tome što je neradni dan, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić je kazao da su na taj način dokazali i pokazali koliko im je važna ova kulturna ustanova i izrazio zadovoljstvo „što ćemo i danas da budemo zajedno, ne samo kad je teško, nego i kad su ovako lepi i prijatni momenti“.

„Ako se po jutru dan poznaje, naš drugi deo sezone, u jubilarnoj 2018. godini, lepo je počeo. Juče smo imali odličnu premijeru („Ožalošćena porodica“), sa sjajnim odjecima, i kod publike, i u medijima. Daj Bože i Sveti Jovane da i tako nastavimo“, poželeo je Savić i istakao da zaposlene u Narodnom pozorištu, u narednom periodu, čeka mnogo obaveza.

Prema njegovim rečima, obeležavanje značajnog jubileja kao što je vek i po od osnovanja Narodnog pozorišta u Beogradu, trajaće i naredne, 2019. godine, dok će se 2020. slaviti sto godina od osnivanja Opere.

„Ali, sve te obaveze, nama ne predstavljaju nikakvu muku i kuluk, jer mi svoj posao volimo. Sve te obaveze, nama ne predstavljaju ništa drugo do velikog umetničkog i radnog izazova u kojima, iako nas je sve manje i manje u pozorištu, uživamo i trudimo se da nadomestimo sve one koji nam nedostaju“, kazao je Savić i podsetio da Narodno pozorište ima veliku podršku i pomoć od države.

„Napraviće nam i novu dvoranu, ovde, prekoputa naše zgrade. To će, opet, biti novi izazov za nas, ali i novo priznanje Narodnom pozorištu. Dobićemo novo mesto, novi hram umetnosti u kojem ćemo opet mi, naravno, imati glavnu reč i raditi ono što najbolje znamo – baviti se svojom umetnošću. Želim da svima vama poželim srećnu slavu i dobro zdravlje, a oca Peru da zamolim, pošto je on formacijski najbliži Svetom Jovanu, da prenese te naše želje i pozdrave. Pre svega, za lepim zdravljem i srećom u Novoj godini“, dodao je Savić, čije su reči prisutni u probnoj sali na petom spratu ispratili odobravajućim smehom i aplauzom.

Narodno pozorište u Beogradu u kontinuitetu obeležava krsnu slavu od 2001. godine kada je protojerej-stavrofor Petar Lukić osveštao zdanje našeg nacionalnog teatra.
M.B.