Vesti

NOVI CIKLUS "U SUSRET PREMIJERI", 14. DECEMBRA (11,00) NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ"

11 decembar 2013

U cilju što boljeg upoznavanja javnosti sa operskim delom koje se priprema za postavljanje na redovan repertoar, direkcija Opere Narodnog pozorišta u Beogradu odlučila je da od 14. decembra pokrene ciklus pod nazivom "U susret premijeri".

Program, koji će početi u 11 časova na Sceni "Raša Plaović", biće posvećen operi Riharda Vagnera "Leteći Holanđanin" čija je premijera, u režiji Dejana Miladinovića, zakazana za 23. decembar (19,00) na Velikoj sceni.
Javno predstavljanje ovog remek dela slavnog nemačkog kompozitora nije namenjeno samo predstavnicima medija, nego i svim zainteresovanim ljubiteljima pozorišta i operske umetnosti, a ulaz je slobodan.
Tom prilikom, o ovoj operi, kao i svojim iskustvima tokom rada na pripremi predstave govoriće reditelj, dirigent, solisti, kostimograf...
Takođe, obratiće se i muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić, koja će 27. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta održati predavanje na temu "Vagnerov Leteći Holanđanin"
Na sceni će biti izložene skice kostima i scenografije iz ove romatične opere u tri čina, a planirano je i izvođenje nekoliko numera.
Na kraju programa, prisutni će svim učesnicima moći da postave pitanja u vezi sa "Letećim Holanđaninom" koji je u Narodnom pozorištu u Beogradu, u periodu od 1923 do 1963. godine premijerno izveden pet puta.
Prema rečima v.d. direktora Opere Jelene Vlahović, predviđeno je da svaki ciklus "U susret premijeri" bude priređen desetak dana uoči nove operske premijere.
Ona je najavila da je sledeći susret planiran oko 20. marta 2014. godine povodom premijere Pučinijeve "Toske" koja bi trebalo da se održi krajem tog meseca.
M.B.

Više o predstavi možete pogledati OVDE