Vesti

Održan sastanak povodom unapređenja rada ustanova kulture u oblasti umetničke igre

27 jun 2018

Na inicijativu Narodnog pozorišta u Beogradu, 27. juna, u Bibloteci ove ustanove kulture održan je veoma plodan i sadržajan inicijativni sastanak predstavnika institucija kulture koje u svom sastavu imaju profesionalni igrački ansmabl, sa temom Inicijativa za donošenje zakonskih rešenja u cilju unapređenja rada ustanova kulture u oblasti umetničke igre.

Opšte je poznata situacija da zbog nedostatka odgovarajućih zakonskih rešenja institucije kulture i igrači imaju akumulirane probleme u vezi sa odlaskom u penziju i prekvalifikacijom u srodna zanimanja, tako da je zabrana zapošljavanja i racionalizacija javnog sektora uz prethodne teme, bila predmet ovog sastanka, koji treba da predstavlja prvi u nizu do formulisanja predloga rešenja stanja u kome se profesionalni ansambli umetničke igre nalaze.

Osim ovoga, izneseni su i osnovni problemi sa kojoma se svaka instutucija ponaosob susreće, a svoje viđenje prezentovali su redom predstavnici Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ansambli narodnih igara i pesama "Kolo" iz Beograda i "Venac" iz Gračanice, kao i Pozorišta na Terazijama kao gradske institucije, zatim Udruženje baletskih umetnika Srbije i Sindikata baletskih igrača.

Nakon ovog inicijalnog sastanka, učesnici su se složili da bi se na jednom od narednih susreta trebalo usaglasiti oko modela rešenja i koordinacije udruženih nastupa prema relevantnim državnim institucijama, sa ciljem da se u dogledno vreme zajedničkim snagama unapredi rad profesionalnih igračkih ansambala u našoj zemlji.