Vesti

Otvaranje izložbe „25 godina od premijere – Kir Janja i Don Karlos“, 14. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta

12 decembar 2017

Izložba „25 godina od premijere – Kir Janja i Don Karlos“, biće otvorena 14. decembra (18,30) u Muzeju Narodnog pozorišta.

Autori postavke Jelica Stevanović i Dragan Stevović podsećaju da su u pozorišnom životu Beograda retke predstave koje dožive svoj 25. rođendan.

- U Narodnom pozorištu, a naročito kada je reč o predstavama sa Velike scene, koju dele tri umetnička ansambla, ovakav jubilej je pravi poduhvat. Don Karlos je sa svojih nekoliko obnova, od premijere koja je bila u oktobru 1992, jedna od najstarijih operskih predstava na repertoaru, a Kir Janju četvrtina veka kontinuiranog igranja, koja se navršava u decembru 2017, čini najstarijom dramskom predstavom Narodnog pozorišta –  navode autori izložbe.

Verdijeva opera u četiri čina „Don Karlos“, u režiji Mladena Sabljića (njegova poslednja režija koja je na repertoaru Narodnog pozorišta), premijerno je izvedena na Velikoj sceni 9. oktobra 1992. godine.

U međuvremenu, njegovu režiju obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

Predstava je do sada imala 32 izvođenja.

Komedija “Kir Janja” Jovana Sterije Popovića, u režiji Egona Savina, premijerno je izvedena na Velikoj sceni 25. decembra 1992. godine.

U prethodne dve i po decenije, na 234 izvođenja, na matičnoj sceni i gostovanjima, predstavu je videlo oko 85.000 gledalaca.
M.B.