Vesti

Otvaranje izložbe o primabalerini Jovanki Bjegojević „Jedinstveni sjaj baletske zvezde“, autorke Milene Jauković, 8. juna (18,30) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu

2 jun 2020

Izložba o primabalerini Jovanki Bjegojević „Jedinstveni sjaj baletske zvezde“, autorke Milene Jauković, biće otvorena 8. juna (18,30) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Izložbu će otvoriti baletska umetnica i publicista Sonja Lapatanov, a o umetničkom stvaralaštvu Jovanke Bjegojević, osim autorke, govoriće upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i baletski umetnik i koreograf Vladimir Logunov.

Autorka Milena Jauković ističe da je Jovanka Bjegojević jedna od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Bila je jedinstvena umetnička pojava i raskošan baletski umetnik. Budući da se profesionalnim životom ove velike umetnice do sada još niko nije bavio na sistematičan način, prikupiti razuđenu arhivsku građu, kao i mnogobrojne, do sada manje poznate, podatke, predstavljalo je značajan izazov, ali i veliku odgovornost”, ističe Milena Jauković.

Izložba „Jedinstveni sjaj baletske zvezde”, stavljajući pretežno akcenat na umetničko delovanje Jovanke Bjegojević na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, tretira, prema rečima autorke, i ostale, vrlo značajne faze njene karijere, koje se odnose na igračke angažmane u Francuskoj i Australiji.

„Mnogobrojna samostalna gostovanja širom sveta u podjednakoj meri zavređuju pažnju i doprinose sveobuhvatnosti prikaza ove izuzetne baletske karijere“, podseća Jauković.

Slavna srpska i jugoslovenska umetnica rođena je 1931. godine u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini, gde je i stekla prva znanja o igri. Školovanje je nastavila u Beogradu kod Radmile Cajić i u državnoj baletskoj školi u klasi vrsnog pedagoga Mileta Jovanovića.
Njena profesionalna igračka karijera započinje 1950. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu gde već u decembru iste godine debituje igrajući glavnu ulogu – Kneginju u baletu „Balada o jednoj srednjovekovnoj ljubavi”.

Nakon toga, nižu se i uspesi u baletima „Labudovo jezero”, „Simfonija”, „Orfej”, „Jolanda”, „Kraljica ostrva”, „Kineska priča”, „Romeo i Julija”...

Osim na sceni matičnog pozorišta, s velikom uspehom igrala je i u Parizu (u periodu od 1956–1959. godine) u baletskoj trupi renomiranog igrača i koreografa Žana Babilea gde je nastupala kao vodeća balerina klasičnog i modernog repertoara, u ulogama kreiranim specijalno za nju: Pesak, Kopča i Baletino.

Godine 1959. potpisuje ugovor sa trupom Eduarda Borovanskog u Australiji gde je bila angažovana kako u klasičnom, tako i u modernom baletskom repertoaru.

Nakon toga, na poziv uprave Narodnog pozorišta, vraća se u Beograd i od 1961. do 1972. godine sa nesmanjenim žarom pleni i samouvereno vlada scenom igrajući glavne i naslovne uloge u predstavama „Žizela”, „Dvoboj”, „Triptihon”, „Pepeljuga”, „Poljubac vile”, „Napuštene”, „Ptico ne sklapaj svoja krila”, „Zvezdani krug”…

Gostovala je u Edinburgu, Atini, Beču, Salcburgu, Lozani, Cirihu, Bakuu, Taškentu, Lenjingradu, Kijevu, Oslu, Barseloni, Rimu...

Jovanka Bjegojević jedan je od osnivača Udruženja baletskih umetnika Srbije 1962. godine, čiji je bila i predsednik u periodu od 1982–1984. godine.

Dobitnica je Sedmojulske nagrade Republike Srbije za ulogu u baletu „Triptihon” Petra Konjovića (1962), Oktobarske nagrade Grada Beograda, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu (1969), Nagrade UBUS-a za životno delo (1998) i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Godine 1972. prestaje aktivno da igra i nastavlja da se bavi pedagoškim radom na odseku glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao redovni profesor.

U dva mandata, 1970. i 1994. godine obavljala je dužnost direktora Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osamdesetih godina radila je kao direktor Baleta Pozorišta na Terazijama gde je u predstavi „Orfej u paklu” pokazala i svoje koreografsko umeće.

Zvezda je filmova „Zvižduk u osam“, „Muzika kroz vekove“, „U jednom gradu ko zna kom".

Preminula je 31. avgusta 2015. godine u Beogradu, u 84. godini.

Sahranjena je 5. septembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.