Vesti

Otvaranje izložbe o primadoni Radmili Smiljanić „Sve bilo je muzika“, autorke Dragice Gaćeše, 23. oktobra (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta

16 oktobar 2020

Izložba o primadoni i profesorki Radmili Smiljanić „Sve bilo je muzika“, autorke Dragice Gaćeše, biće otvorena 23. oktobra (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Postavka obuhvata 50 godina umetničkog i skoro tri decenije pedagoškog rada, kao i njene drage uspomene.

Posetioci će moći da pogledaju brojne fotografije, programe, plakete i nagrade slavne umetnice.

Osim blistave karijere kako na našoj tako i na scenama širom sveta, fotografije obuhvataju period od njenog najranijeg detinjstva u rodnoj Banjaluci, odrastanja tokom rata, školovanja u Beogradu i Sarajevu, ljubav i brak sa Branislavom Mijailovićem, njihovog sina Nikole (koji je takođe operski pevač i profesor) kao i njen profesorski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u Republici Srpskoj, Banjaluci i Bijeljini, Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji lepih umetnosti.

Iz Sarajevske opere na poziv čuvenog dirigenta Oskara Danona, sa ekipom beogradskih solista tumačila je ulogu Fatamorgane u operi „Zaljubljen u tri narandže“ i ulogu Lize u „Pikovoj dami“, na gostovanju u Barseloni koja joj je otvorila vrata Narodnog pozorišta.

Debituje 13. marta 1968. godine ulogom Leonore u „Trubaduru“, Đuzepa Verdija, a potom dobija stalni angažman.

Verdi, Čajkovski, Brams, Korsakov, Glinka, Mocart, Smetana, Pučini, Maskanji, Rosini... samo se nižu u izvođačkom repertoaru primadone svetskog renomea.

Njene glasovne sposobnosti i pre svega glumačke kreacije otvaraju joj vrata svih vodećih operskih kuća u svetu od Modene, Barselone, Linca, Trsta, Odese, Taljina, Rima, Beča, Praga, Soluna, Brna, Majnca...pa do Sijetla gde je nastupila u „Pikovoj dami“ sa Reginom Resnik i „Balu pod maskama“ sa Đorđom Zankanarom. Partneri su joj bili Domingo, del Monako, Kareras, di Stefano, Medl, Cvejić i mnogi drugi.

Drugovala je sa Lučanom Pavarotijem, ali se sitcajem okolnosti nisu našli zajedno na sceni. Međutim njen sin Nikola Mijailović je posle pobede na Pavarotijevom takmičenju u Filadelfiji, imao čast i pevao sa njim u „Boemima“.

Radmila Smiljanić dobitnica je nagrade za najbolju interpretaciju Marženke u „Prodanoj nevesti“ i nagrade i medalje za najbolju interpretaciju dela češkog kompozitora Leoša Janačeka, na Praškom proleću.

Dobila je i Zlatnu ploču Jugodiska u Sava centru u Beogradu, povodom proslave 35 godina umetničkog rada, kao i Zlatni pečat Narodnog pozorišta 2019. godine.