Vesti

Otvaranje izložbe „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Jelice Stevanović, 20. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu

14 maj 2019

Izložba „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Jelice Stevanović, biće otvorena 20. maja (18,00) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

„U čast velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869), Muzej Narodnog pozorišta priređuje izložbu koja rasvetljava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu“, kaže autorka Stevanović i otkriva da će postavka prikazati retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva – o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu. 

„Zajedno sa državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd, pa izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Đumruku; zatim takođe kratkotrajan ali znamenit rad Teatra „Kod jelena“, višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni, te značajna gostovanja tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada (1862), a naročito drugog gostovanja novosadskog ansambla (1867/68), kada je Knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Đorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu“, navodi Jelica Stevanović. 

Ona napominje da izložba, pored planova i dugotrajnih pokušaja podizanja namenske zgrade na Zelenom vencu, prati i četiri Pozorišna odbora koja su istrajavala u nameri da Srbija i Beograd dobiju stalni teatar, kao i dobrotvore i donatore zahvaljujući kojima je ovaj poduhvat najzad ostvaren. 

Takođe, autorka dodaje da će postavka predstaviti i prvi umetnički ansambl koji je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice „Engleska kraljica“, te konačno zidanje i početak rada u stalnoj zgradi.   

Ekskluzivno pravo da prvi vide izložbu imaće posetioci manifestacije „Noć muzeja“ koja će biti održana u subotu 18. maja 16:00 - 24:00.
M.B.