Vesti

Otvoren Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

9 jul 2018

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić svečano je 9. jula otvorila Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR), uz poruku da su upravo nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, te da Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosi.

Kongres organizuje Fakultet dramskih umetnosti, koji ove godine slavi 70. godišnjicu, podsetila je premijerka, čestitajući profesorki Ivani Vujić i dekanu Milošu Pavloviću na osvajanju kandidature za Kongres u tesnoj trci sa velikim konkurentom Šangajem.

Brnabić je istakla da Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo, a organizovanje prestižnog Kongresa pruža priliku da prikažemo naše umetnike i njihove kreativne radove globalnoj publici i uključimo se u razgovore sa predstavnicima raznih kultura sa različitim gledištima.

"Uverena sam da su nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, a mi, kao vlada, predano smo radili da stvorimo okruženje u kojem se kultura, kreativnost i kritično mišljenje neguju i cene", navela je Brnabić u obraćanju na otvaranju skupa u Narodnom pozorištu.

Posebno je istakla BITEF, kao jedan od vodećih evropskih festivala klasičnog i eksperimentalnog pozorišta, koji se već više od 50 godina održava u septembru svake godine.

BITEF je sjajan primer kako su pozorište i performans cvetali u Srbiji tokom poslednjih pola veka, naznačila je premijerka i preporučila svima, koji su zainteresovani, da se vrate u Beograd posle Kongresa, na 52. izdanje tog festivala.

Izrazila je nadu da će Kongres svim učesnicima omogućiti da vide Beograd i Srbiju onako kako je mi uvek vidimo - kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici Istoka i Zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine.

"Verujem da ova vrsta kulturne razmene, ova kulturna diplomatija, ne samo što nam omogućava da učimo jedni od drugih i da se razvijamo kao pojedinci, već i da cenimo naše razlike i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine saradnje. Nadam se, kada budete odlazili iz naše zemlje, da će vas istinski inspirisati naša kultura, umetnost i naš narod", poručila je Brnabić.

Podsetila je i da je u proteklih godinu dana završeno renoviranje dva najveća muzeja u Srbiji - Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

Pozvala je sve da posete te kulturne ustanove, jer će, kako je rekla, uživati u najboljoj srpskoj, čak i evropskoj umetnosti i kulturnoj baštini od neolitskog i rimskog doba, kroz srednji vek, do umetnosti 19. i 20. veka.

Dodala je da je Muzej savremene umetnosti, na ušću Save u Dunav, prelepo moderno zdanje jugoslovenske i srpske umetnosti koje će od septembra 2019. godine biti domaćin najveće retrospektivne izložbe svetski poznate konceptualne umetnice iz Srbije Marine Abramović.

"Možda biste želeli da ostanete u Srbiji na najboljem evropskom muzičkom festivalu EXIT, koji se održava krajem ove nedelje, od 12. jula u Novom Sadu, na tvrđavi na Dunavu, na samo sat vremena od Beograda. Na njemu nastupaju najbolje muzičke grupe iz celog sveta i regiona i okupljaju se posetioci iz celog sveta", rekla je predsednica vlade.

Predsednica IFTR-a dr Džin Grejem-Džouns na srpskom je poželela dobrodošlicu učesnicima i dodala da je počastvovana što je podelila scenu sa premijerkom Brnabić, naglasivši da je neverovtano imati takvu podršku za organizaciju kongresa.

Džouns je rekla da kongres organizuju svake četvrte godine i da se posle 26 godina vraćaju u Centralnu i Istočnu Evropu.Ona je istakla da je federacija od svog osnivanja 1957. razvijala i rasla da bi prošle godine dostigla 1.000 članova iz 44 zemlje, a sledeće godine će prvi put organizovati konferenciju u Kini.

Dekan FDU Miloš Pavlović zahvalio je na podršci predsednici vlade Ane Brnabić, ministastvima kulture i obrazovanja i gradu Beogradu, ističući značaj i neophodnost veze između umetničkog stvaralaštva i naučnog istraživanja.

Dodao je da je danas obrazovanje u umetnosti i kulturi izazovno, a da FDU ulaže napore ne samo kada je reč o edukaciji, već i na kreiranju i ohrabrivanju otvorene debate različitih aktera o savremenim uslovima za kreativnost i trajanje kulture i umetnosti.