Vesti

Plesna akademija iz Pekinga gostuje 20. januara na Velikoj sceni sa kineskim klasičnim plesom „Fen mo“

28 decembar 2017

Plesna akademija iz Pekinga gostovaće 20. januara (20,00) na Velikoj sceni sa kineskim klasičnim plesom „Fen mo“.

Više od 30 učesnika ove ustanove, koja je jedna od najprestižnijih plesnih škola u svetu, u živopisnim scenama prikazaće život pokretima kroz jedinstvenu formu estetike kineskog slikarstva.

Način na koji mastilo prodire kroz pirinčani papir i rasipa se na tamne ili svetle nijanse, vlažne ili suve, intenzivne ili zamućene, upravo je poput pokreta plesačevog tela: udisanje ili izdisanje, pokret ili mirovanje, otvoreno ili prikriveno, brzo ili sporo, u porastu ili u opadanju.

„Fen mo“ u potpunosti koristi tradicionalne elemente, kao što su „dah“, „štule“, „kosa“, „rukavi“, „mač“, „lepeza“, „suncobran“ i „suknja“, da bi preneo osećanja poput „privrženosti“, „izuzetnosti“, „zaljubljenosti“, „žaljenja“, „tuge“, „opuštenosti“ i „ljubavi“ u kineskom duhovnom svetu, a koja su sastavni deo istorijskog i kulturnog pamćenja i prenošenja klasičnog kineskog duha na nove generacije.

Ples je inspirisan izrekom: „Ako slikar može dočarati pet boja samo korišćenjem mastila, smatramo da je uhvatio suštinu. Ali, ukoliko je slikarov um usmeren na tih pet boja, suština će mu izmaći.“

Plesna akademija u Pekingu, osnovana 1954. godine, predstavlja ekskluzivnu instituciju visokog obrazovanja u oblasti plesa u Kini.

Kao jedna od najprestižnijih i najvećih plesnih škola u svetu, Akademija nudi programe za srednje, više i visoko obrazovanje u skladu sa zahtevnim i dobro osmišljenim kurikulumima.

Poznata kao „kolevka plesača“, gde se brojni igrači razvijaju i doživljavaju procvat, Plesna akademija u Pekingu trenutno ima oko 600 predavača i 3500 redovnih studenata.

Gostovanje se realizuje u saradnji sa Minisrastvom kulture Narodne Republike Kine, ambasadom NR Kine u Srbiji, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnim pozorištem u Beogradu i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada u kojem će Plesna akademija iz Pekinga gostovati 18. januara.
M.B.

Galerija