Vesti

Predstava „Balkanski špijun“ s velikim uspehom izvedena na 43. „Danima satire Fadila Hadžića“ u Zagrebu

11 jun 2019

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, odigrana je 11. juna u okviru takmičarskog programa 43. festivala „Dani satire Fadila Hadžića“, na sceni pozorišta „Kerempuh“ u Zagrebu.

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, čije je aktere publika ispratila stajaćim ovacijama, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja...

Ljubomir Bandović je tumačio lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom etičkom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste; njegova supruga Danica Čvorović bila je Nela Mihailović, brata Đuru, odnosno sestru bliznakinju igrala je Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Katarina Marković, ulogu podstanara Petra Jakovljevića dočarao je Milutin Milošević, a Radio-spikerke Vanja Milačić.

Predstava je zasnovana na drami Dušana Kovačevića koja je čak manje poznata široj publici od filmskog scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja se održava od 1. do 18. juna, u selekciji dramaturškinje Željke Turčinović, biće izvedeno 13 predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
M.B.

Galerija