Vesti

Predstava „Carstvo nebesko“, u takmičarskoj selekciji 63. Sterijinog pozorja

20 mart 2018

Predstava „Carstvo nebesko“ (u podnaslovu „Epika balkanika"), u režiji Jerneja Lorencija, uvrštena je u zvaničnu selekciju 63. Sterijinog pozorja, koje će ove godine biti održano od 26. maja do 3. juna.

U selekciji nacionalne drame, u konkurenciji za Sterijinu nagradu takmičiće se i predstave "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, režisera Milana Neškovića (Teatar "Fjodor Volkov" iz Jaroslava u Rusiji), "Jami distrikt" Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića (Bitef teatar, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK iz Segedina i Think Tank studio iz Novog Sada).

U konkurenciji će biti i "Švajcarska" Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, zatim predstava "Kepler 452-B" Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića (Pozorište "Bora Stanković" iz Vranja) kao i predstava "I ostali" Maše Radić, Mine Ćirić, Nede Gojković i Galine Maksimović, a u režiji Stevana Bodrože (Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda).

Selektor Boško Milin uvrstio je i predstave "Hajku na vuka" Ognjena Obradovića, u režiji Nataše Radulović, Šabačkog pozorišta, "Svedobro" Stevana Vraneša, režisera Nemanje Rankovića (Narodno pozorište iz Užica) te komad "Utopljena duša", Aleksandra Jugovića, u režiji Bobana Skerlića (Beogradsko dramsko pozorište).

Predstava „Carstvo nebesko“, premijerno je izvedena 26. septembra u okviru 51. Bitefa, jednog od najznačajnijih regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih festivala.

Tekstualno polazište komada, koje je Narodno pozorište ostvarilo u koprodukciji sa Bitef teatrom, je srpska epska književnost srednjeg veka, u kojoj Lorencija privlače različiti konkretni motivi - od poezije, preko mitologije, istorije i mitomanije, do odnosa prema prošlosti i budućnosti.

Uloge tumače Olga Odanović, Nada Šargin, Nataša Ninković, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević i Slaven Došlo.

Dramaturg je Matic Starina, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Belinda Radulović, a muziku Karmina Šilec.

U autorskoj ekipi su i Gregor Luštek (koreograf i asistent reditelja), Andrej Hajdinjak (dizajner svetla) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).
M.B.