Vesti

Predstave u čast velikana Narodnog pozorišta i srpskog glumišta

13 maj 2020

U narednih nekoliko dana na repertoaru Drame, u predstavama koje će biti emitovane strimingom na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu, imaćemo čast da gledamo velikane srpskog glumišta.

Predstava „Madam San Žen“ (14. maja), po tekstu Viktorijena Sardua, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, premijerno je izvedena 1985. godine. U ovom vodvilju koji se dešava u Francuskoj, u vreme Napoleona, videćemo velike glumce predvođene Svetlanom Bojković u naslovnoj ulozi, a snimak je nastao 1992. godine.

Predstava „Pigmalion“ (16. maja), najpoznatija komedija Bernarda Šoa, u režiji Jovice Pavića, premijerno je izvedena 7. marta 1994. godine, a snimak je iz 1994. godine. Glavne uloge tumače Ivana Žigon i legendarni Petar Banićević.

Drama „Nastasja Filipovna“ (18. maja) za koju je po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog „Idiot" tekst napisao Andžej Vajda, a adaptaciju i režiju uradila Mira Erceg, premijerno je izvedena 1986. godine. Predstava je snimljena na izvođenju održanom 20. septembra 1992. godine.

Ovo je jedinstvena prilika da svi poštovaoci Narodnog pozorišta i pozorišta uopšte, mogu da vide predstave koje su nastale u našoj kući pre 25 i 35 godina.

Mnogi od umetnika koje ćemo imati prilike da vidimo na snimcima nisu više među nama. Ove predstave prikazujemo njima u čast.

Setićemo se u predstavi „Madam San Žen“ Predraga Ejdusa, Petra Kralja, Marka Nikolića, Vase Pantelića, Predraga Tasovca, Zorana Stojiljkovića, Zvonimira Jovčića, Mide Stevanovića, Ramiza Sekića, reditelja Mucija Draškića, scenografa Petra Pašića i kompozitora Vokija Kostića.

U predstavi „Pigmalion“ gledaćemo Petra Banićevića, Kseniju Jovanović, Branislava Cigu Jerinića, Ljiljanu Kontić, Predraga Tasovca, Borisa Andrusevića, a u „Nastasji Filipovnoj“ Predraga Ejdusa, Danila Lazovića i balerinu Jelenu Šantić.