Vesti

Preminuo nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta Aleksandar Đokić, ispraćaj za kremaciju 15. oktobra na Novom groblju

10 oktobar 2019

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta, bas Aleksandar Đokić, preminuo je 10. oktobra u Beogradu, u 86. godini.

Ispraćaj za kremaciju obaviće se u utorak 15. oktobra u 15 časova na Novom groblju u Beogradu.

Opelo počinje u 14,30 časova.

Đokić, operski i koncertni pevač i vokalni pedagog rođen je u Beogradu 18. oktobra 1933. godine.

Pevanje je učio u MŠ „Stanković“ u Beogradu (I. Đukić) i kod B. Pivničkog na MA (dipl. 1965). Usavršavao se kod Đ. di Stefana u Milanu (1970) i P. Bononija na Konzervatorijumu „Benedeto Marčelo“ u Veneciji (1973).

U Narodnom pozorištu u Beogradu prvo je bio član Hora (1960–61), pa solista i prvak (1961–92).

Tokom 1990. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Opere.

Debitovao je 1960. kao Tamničar (Đ. Pučini, Toska), da bi ubrzo tumačio Crkvenjaka u istoj operi i Bartola (Đ. Rosini, Seviljski berberin).

Prema podacima Vladimira Jovanovića, Đokić je tokom karijere u 1500 predstava, u zemlji i inostranstvu, ostvario 60 basovskih, bas-baritonskih i baritonskih uloga komičnog i dramskog faha, dosežući najviše umetničke domete.

Samostalno i sa Narodnim pozorištem u Beogradu gostovao je na scenama i festivalima u zemlji i inostranstvu  (Beč, Berlin, Venecija, Barselona, Madrid, Moskva, Edinburg, Lozana, Atina, Bratislava, Brno, Insbruk), gde se, po oceni kritičara, isticao „glasom veoma lepe boje i zadivljujuće ujednačenosti u celom njegovom opsegu, mekim i nosivim tonovima, perfektnom vokalnom tehnikom i scenskom ubedljivošću“ (J. Blaho).

Povremeno je nastupao i posle penzionisanja (1992). Sa pozornice se definitivno povukao 22. februara 2000. godine (Đeronimo – Tajni brak D. Čimaroze, Kamerna opera „Madlenianum“, Zemun).

Na više od 100 koncerata i nastupa na radiju i televiziji, kod nas i u svetu, pokazao je istančan smisao za interpretaciju lida i basovskih solo deonica u vokalno-instrumentalnim delima Baha, Betovena, Papandopula i Baranovića.

Za Radio televiziju Beograd snimio je veći broj operskih arija i solo pesama i učestvovao u snimanju gramofonske ploče opere Koštana P. Konjovića, kao i njene televizijske produkcije.

Bio je profesor solo pevanja u Muzičkoj školi u Limasolu (Kipar, 1992–98), a od 1999. sa suprugom Olgom držao je časove pevanja u njihovom vokalnom studiju u Beogradu.

Nosilac je Zlatne plakete na X Jugoslovenskom operskom bijenalu u Ljubljani (1986); Nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu (Atila, 1987) i Plakete Narodnog pozorišta u Beogradu za životno delo (1990).

Tokom duge i veoma bogate karijere ostvario je u Narodnom pozorištu brojne uloge od kojih se posebno izdvajaju: Đ. Verdi – Atila, Filip II (Don Karlos), Don Ruis Gomez de Silva (Ernani), Gvardijan (Moć sudbine), Zaharija (Nabuko); V. A. Mocart – Figaro (Figarova ženidba), Leporela (Don Žuan); Bazilio i Bartolo (Seviljski berberin); Dulkamara (G. Doniceti, Ljubavni napitak); Mefisto (Š. Guno, Faust); Sančo Pansa (Ž. Masne, Don Kihot); Galicki (A. Borodin, Knez Igor), Pimen (M. Musorgski, Boris Godunov).
M.B.