Vesti

Preminuo solista Baleta Narodnog pozorišta u penziji Slobodan Nedić, kremacija 27. aprila na Novom groblju

23 april 2018

Solista Baleta Narodnog pozorišta u penziji Slobodan Nedić preminuo je 21. aprila u Beogradu, u 75. godini.

Kremacija će se obaviti u petak 27.aprila u 11, 30 časova na Novom groblju.

Nedić je rođen 29. juna 1943 godine u Zemunu.

Diplomirao je 1964. godine Baletsku školu "Lujo Davičo" u Beogradu u klasi Nine Kirsanove.

Paralelno je završio prvi stepen studija i diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu (1965) na grupi za geografiju i istoriju.

Tokom studija, polagao je ispite iz psihologije, pedagogije i metodike, što je značajno uticalo na njegov budući pedagoški rad.

Neposredno zatim posvećuje se umetničkoj karijeri u kojoj, kao klasični baletski igrač, ostvaruje svoj ceo radni vek.

Od 1964 -1992. angažovan je kao baletski igrač u baletu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je odigrao više od 2.500 predstava kao član ansambla i tumač manjih solističkih uloga.

Za najlepšu i najznačajniju predstavu u svojoj igračkoj karijeri smatrao je predstavu "Ohridska legenda", koreografa Dimitrija Parlića.

Takođe isticao je nastup u baletskoj numeri u opera "Norma", koreografa Branka Markovića.
Od ostalih predstava izdvajao je "Bolero, koreograf: Moris Bežar; "Romeo i Julija", koreograf Dimitrije Parlić; "Dvoboj Tankreda i Klorinde", koreograf Dimitrije Parlić.

Kao član Narodnog pozorišta u Beogradu učestvovao je na mnogobrojnim turnejama: Lozana, Madrid, Barselona, Katanija, Napulj, Venecija, Kairo… kao i na gostovanjima i festivalima takmičarskog karaktera u tzv. "zlatnom periodu" baleta ove renomirane pozorišne kuće, kako u bivšoj SFRJ tako i u inostranstvu.

Kao igrač bio je angažovan u desetak domaćih i stranih igranih filmova i u realizaciji brojnih TV emisija ozbiljnog i zabavnog karaktera.

Od 1993 do 2000. godine nastavio je svoj umetnički rad kao pedagog, koreograf, kao i u svojstvu uvežbača i asistenta koreografa u više operskih i baletskih predstava.

Posebno zadovoljstvo mu je bio rad sa mladima.
M.B.