Vesti

Promociji knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“ Milovana Zdravkovića, 22. septembra u Muzeju Narodnog pozorišta

4 septembar 2018

Promociji knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, autora Milovana Zdravkovića, biće održana 22. septembra (12,00) u Muzeju Narodnog pozorišta. 

Osim autora, o knjizi će govoriti v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač, teatrolog Radomir Putnik, urednik Belmedije Aleksandar Gaon, recenzent Mirko Žarić, lektor i korektor Aleksandra Milošević i dramski umetnici Milan Caci Mihajlović i Vesna Stanković. 

U recenziji naslovljenoj "Zavodljivost anegdotskog žanra" Žarić je ocenio da duhovitost, humor i anegdote, nikako nisu suština teatra, već samo jedna od njegovih najkorisnijih, najprijatnijih i najefikasnijih elemenata. 

- Uopšte uzev, oni su i njegovi najproblematičniji elementi. Kako zbog njihove prirode i verodostojnost, tako i zbog njihove "etičke primene", povodom raznih prigoda, ličnosti i situacija. Milovan Zdravković, latio se ovog teškog i (ne)zahvalnog posla, da prikupi nove i da novi kontekst starim anegdotama: od starih Grka, pa do današnjih dana nema naroda koji u svojoj kulturnoj baštini ne poseduje sličnu knjigu ili knjige – napisao je, između ostalog, Žarić.

On je istakao da u svom osnovnom značenju, anegdotski, humorni pristup pozorištu i njegovim poslenicima i prosveštenicima ima za svrhu da  izrazi, ili izvrgne kritici, pojedine estetičke, etičke ili erotske pristupe ili preterivanja koja su se dogogodila u našem pozorištu i pozorišnom životu u rasponu vremena od Joakima Vujića, pa do Petra Kralja.

- Ponekad iz ovih anegdotskih prikaza možemo više saznati o pojedinim ličnostima, njihovim karakternim osobinama i naravima, nego li iz pozorišnih kritika uglednih hroničara teatarskog života. Pravi humor i duhovitost, imaju zadatak da kod onoga koji anagdotu sluša ili čita, proizvede opštu razdraganost, jer ona prikazuje samu sliku "života na pozornici" ili izvan nje, a njihovo opažanje treba da proizvede izvesno uzbuđenje koje imenujemo komikom ili smehom. I tu kod Zdravkovića imamo neujednačene rezulate, sve u zavisnosti ko je te anegdote ispričio ili zabeležio. Umnogome zavisi od dohovitosti i invencije samog kazivača anegdota. Očito, Zdravković se sretao u svojim istraživanjima sa ljudima različitog intelektualnog znanja, znatiželje, sklonosti za pripovedanje i dohovitosti – primetio je Žarić.

Prema njegovim rečima, knjiga Milovana Zdravkovića, komponovana u dvadeset poglavlja, uspeva da spase od zaborava "pregalaštvo anegdotskog žanra", iz istorije našeg pozorišnog života, i u tom smislu predstavlja lepo štivo, koje će čitaoce zabaviti i oraspoložiti.

- Samo čovek velike i nesumljive ljubavi i predanosti pozorištu, kakav je Milovan Zdravković, mogao je čitaocima da podari knjigu ovako bogatu živpisnim i životnim pričama i sadržajima – dodao je on.

Knjigu su zajednički objavili Festival monodrame i pantomime i Belmedija. 
M.B.