Vesti

PRVACI BALETA IZ KIJEVA, OLGA GOLICA I DENIS NEDAK, GOSTOVALI U BALETSKOM SPEKTAKLU „KRCKO ORAŠČIĆ“ IZVEDENOM U CENTRU „SAVA“

21 januar 2017

Prvaci Baleta iz Kijeva, Olga Golica i Denis Nedak, gostovali su u predstavi „Krcko Oraščić“, koja je izvedena 21. januara u Velikoj dvorani Centra „Sava“.
U ovom klasičnom spektaklu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, i u organizaciji Centra „Sava“ i Narodnog pozorišta, Galica je nastupila u ulozi Maše, dok je Nedaku bila poverena naslovna rola.
U predstavi, kojom je dirigovao gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli, učestvovao je i celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci" u ulogama Anđela.
Osnovu baleta čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.
Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je  adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.
Tako je bilo i na izvođenju u Centru "sava" - posle dva sata veoma upečatljive i nadahnute igre, gledaoci su dugotrajnim i burnim aplauzima nagradili kompletnu umetničku ekipu.
Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.
Predstava je premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 18. marta 2014. godine.
M.B.