Vesti

PUBLIKA DOČEKALA NOVU GODINU PO JULIJANSKOM KALENDARU UZ NAJPOPULARNIJE ARIJE

13 januar 2012

Tradicionalni Novogodišnji operski gala koncert održan je u petak 13. januara na Velikoj sceni.

U prepunoj sali, oduševljena publika dočekala je Novu godinu po julijanskom kalendaru uz najpopularnije arije koje su izvodili solisti, Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta.
Opersko gala veče, u svečarskoj atmosferi, otvorio je maestro Đorđe Pavlović koji je predvodio Orkestar u izvođenju „Praznične uvertire” Dmitrija Šostakoviča, a potom je Orkestar sa dirigentom Zoricom Mitev Vojnović izveo nekoliko najpopularnijih arija koju su pevali Vera Miranović Mikić (arija Ćo Ćo San, “Madam Baterflaj” Đakoma Pučinija), Dragoljub Bajić (arija Grjemina,  “Evgenije Onjegin” Petra Iliča Čajkovskog) i Aleksandra Angelov (Habanera iz Bizeove “Karmen”). Pod njenim vođstvom Dragoljub Bajić i Nebojša Babić  izveli su duet Don Paskvalea i Malateste iz opere “Don Paskvale”, Suzana Šuvaković Savić i Aleksandra Angelov (duet Lakme i Malike, “Lakme”), a Sofija Pižurica ariju Đudite iz istoimenog dela Franca Lehara.  
Pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović, Vladimir Andrić je izveo ariju Poze iz Verdijeve opere “Don Karlos”, Jelena Vlahović i Dušan Plazinić duet Amneris i Radamesa iz Verdijeve “Aide”, a Snežana Savičić Sekulić ariju Violete iz “Travijate”, još jednog Verdijevog remek dela. Dušan Plazinić je pevao i ariju Dika Džonsona iz “Devojke sa zapada” Pučinija, Gordana Tomić ariju Rozalinde (“Slepi miš”), Jadranka Jovanović ariju Eboli (“Don Karlo”), a Jelena Vlahović ariju Prinčipese (“Adrijana Lekuvrer”).
Na svečanom Novogodišnjem koncertu dirigovao je i Đorđe Stanković. Pod njegovim rukovodstvom operski prvak Živan Saramandić izveo je ariju kneza Igora iz istoimene opere Aleksandra Borodina, Hor kompozicije “Polovecki logor”, “Ride the chariot” i “Roždestvo tvoje”, a Svetlana Bojčević Cicović i Suzana Šuvaković Savić jedne od najlepših napolitanskih pesama “Santa Lucia” i “O sole mio”.  
Pod dirigentskim vođstvom Dejana Savića nastupili su operski prvaci Ana Rupčić Petrović (arija Odabele, “Atila”), Miodrag D. Jovanović (arija Mikelea, “Plašt”), Hon Li (arija Kalafa, “Turandot”) i Jasmina Trumbetaš Petrović (arija Đokonde).
Dirignet Pavlović predvodio je Orkestar i u nastupu Ivana Tomaševa (Krunisanje Borisa iz “Borisa Godunova” Musorskog i Podmoskovske večeri), Sanje Kerkez (Casta Diva, “Norma”), Janka Sinadinovića (arija Su Čunga, “Zemlja smeška”) i Jadranke Jovanović (“Što se bore misli moje”). Za kraj ovog muzičkog spektakla, Pavlović je dirigovao Orkestrom i u izvođenju popularnih kompozicija “Grk Zorba”, “Marš na Drinu” i “Tamo daleko”.
Novogodišnji koncert režirala je Ivana Dragutinović Maričić, a scenografiju je uradio Boris Maksimović.
U pauzama, u holu partera i Druge galerije, publika je mogla da uživa u nastupu članova Nacionalnog ansambla “Kolo”.
M.B.