Vesti

Radionica kolektiva SKUTR (Češka) „Transformacija“, 28. i 29. maja od 11 do 15 časova

7 maj 2019

Radionica kolektiva SKUTR iz Češke, pod nazivom „Transformacija“, biće održana u Narodnom pozorištu 28. i 29. maja od 11 do 15 časova.

Radionica se bavi pojmom transformacije – metamorfoze u najširem smislu, a inspirisana je i pojmom fluidnosti – promenljivosti, kao jednom od glavnih tema u mnogim dramskim delima od antike, preko Šekspira pa sve do savremenih multimedijalnih dramskih dela.
  
Transformacija može biti transformacija lika u neko drugo biće (na primer kod Šekspira) ali se može odnositi i na tehničke promene scene i kostima, promene dramske situacije, metamorfozu pozorišnih sredstava iz jednog u drugo (reči u pokret, pokret u zvuk…). 

Transformacije individualnih pozorišnih elemenata i potraga za njihovim novim kombinacijama koje deluju kao impuls za gledaočevu maštu – to je osnovni metod dua SKUTR koji su praktikovali u svom stvaralaštvu, ali i tokom rada na Akademiji dramskih umetnosti (DAMU) u Pragu.

Više informacija o SKUTR: http://www.skutr.org/repertoar/cz

Radionica će se održati na engleskom jeziku. 
Otvorena je za sve izvođače (glumce, baletske igrače, pevače), ali i za reditelje, dramaturge, scenografe i druge pozorišne umetnike. 


PRIJAVA 


Prijavu je potrebno poslati najkasnije do 19.5.2019.

Potrebno je poslati kratku biografiju (200 - 300 reči) i u nekoliko rečenica navesti motivaciju za učešće u radionici na 

e-mail: akonstantinovic@narodnopozoriste.rs

Uspešni kandidati biće obavešteni do 21.5.2019.  

Telefon za dodatne informacije: 063 866 94 94

 

SKUTR

Rediteljski duo SKUTR čine Martin Kukučka (1979) i Lukáš Trpišovský (1979) koji rade zajedno još od studija na DAMU u Pragu.

Njihove predstave na repertoaru su nacionalnih pozorišta u Českoj i centralnoj Evropi, ali su i pođednako aktivni na nezavisnoj sceni, radeći na svojim autorskim projektima.

Svež pristup dramskim klasicima, inovativnost, mašta – karakteristike su njihovog rada koji podrazumeva postavke dramskih klasika, opere, plesnog teatra, cirkuskih predstava, muzičkog teatra ili site-specific projekata.

Tokom svoje karijere sarađivali su sa umetnicima kao što su Hajner Gebels, Jakub Hruša, Tomaš Netopli, Oto i Jirži Bubeniček i drugi.

Njihove predstave postavljene su u vodećim češkim i centralnoevropskim pozorištima kao što su Narodno pozorište u Pragu (Narodni Divadlo), Muzički teatar u Esenu (Aalto-Musiktheater Essen), Helerau centru u Drezdenu (Hellerau Dresden), kao i u pozorištima Divadlo Archa, Divadlo Na zábradlí, Klicperovo divadlo, Astorka Korzo 90 i mnogim drugim.

Predstave SKUTR-a gostovale su na prestižnim festivalima u Evropi i Aziji.

Dobitnici su brojnih nagrada, među njima i prestižne nagrade Cena Divadelných novin 2015 za najbolju plesnu predstavu godine (Walls & Handbags), nagrade Grenouille 2017 za komad Pěna dní (Pena dana), Grand Prix Ballet 2014 za balet Čarodějův učeň (Čarobnjakov učenik).

Predstava Plačky izvedena je 22 puta na Edinburškom Festivalu gde je nominovana za glavnu nagradu festivala (Total Theatre Award).  

Od 2004. do 2018. predavali su režiju, teoriju drame i glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Pragu (DAMU).

Od 2017. godine su deo umetničkog odbora pozorišta Divadlo v Dlouhé (Theatre in Dlouha Street) u Pragu.