Vesti

„Rodoljupci“ s velikim uspehom izvedeni na šestom Internacionalnom pozorišnom festivalu „Interferences“ u Klužu

26 novembar 2018

Predstava „Rodoljupci“, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i režiji i scenografiji Andraša Urbana, odigrana 26. novembra u Klužu, u okviru šestog Internacionalnog pozorišnog festivala „Interferences“, oduševila je publiku koja je ovu postavku jednog od najpoznatijih komada najvećeg srpskog dramskog klasika Jovana Sterije Popovića ispratila burnim aplauzom.

Inače, za ovo „veselo pozorje u pet dejstvija“, vladalo je veliko interesovanje rumunskih ljubitelja pozorišta koji su u prepunoj sali od 800 mesta imali priliku da pogledaju jedan beskompromisan komad sa upozoravajućom porukom o opasnosti nacionalizma, lažnom moralu, licemerstvu, političkim „preletačima”…

Sterija je u tom komadu, koji je morao da čeka punih 50 godina da bi bio odigran, iako ga je napisao neposredno posle dešavanja koji se u njemu opisuju - revolucije 1848. godine, slikovito prikazao besmislenost ideja šovinizma i aktivnosti, koje se sprovode u ostvarivanju nerealnih snova naroda i njegovih nadmenih kolovođa, koji loše procenjuju istorijsku situaciju, a pritom su pohlepni.

Urban nije uradio komad „iz epohe", već iz današnjeg ugla, a pri osavremenjavanju pomoglo mu je i samo vreme u kojem živimo.

U njegovoj postavci, sa elementima brehtovskog teatra, značajno mesto, kao deo scenske radnje, pripada songovima urađenim na stihove Jovana Sterije Popovića, Đure Jakšića, Jovana Hadžića i Stevana Vladislava Kaćanskog.

Uloge su ostvarili Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Zoran Karajić (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).

Na festivalu u Klužu, koji je revijalnog karaktera, pored Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, u selekciji su izuzetno značajni evropski teatri: Volkstheater iz Austrije, Schaubuhne am Lehnniner Platz iz Nemačke, Baltic House iz Rusije, Pikolo teatar i Teatar Europa iz Italije, Klaipeda Drama teatar iz Litvanije, Narodno pozorište iz Budimpešte i Narodno pozorište iz Atine. 

Reditelji predstava, koje su u selekciji, su Ana Badora, Čaba Horvat, Luk Perseval, Eimuntas Nekrošius, Statis Livathinos...

S obzirom na izuzetnu selekciju, Internacionalni festival u Klužu je, prema mišljenju dramaturga Željka Hubača, “jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala na kojima je Drama Narodnog pozorišta gostovala u poslednjih nekoliko godina”.

Inače, naši umetnici sreli su se u toku večeri sa svojim slavnim kolegom, čuvenim italijanskim glumcem Tonijem Servilom. Tom prilikom, nastala je i zajednička fotografija sa oskarovcem iz filma "La Grande Bellezza", koji 27. novembra igra u predstavi Teatra Evropa i Pikolo teatra.
M.B. 

 

Galerija