Vesti

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

1 mart 2011

Povodom Odluka o stupanju u štrajk dva od postojećih 11 sindikata koji deluju u Teatru, od kojih jedan nije reprezentativan, Uprava Narodnog pozorišta obaveštava javnost da se predstave sa repertoara redovno izvode, a da proces rada nesmetano teče.

Predstavnici sindikata u javnost iznose i ovoga puta netačne podatke, kao što je taj da je 250 ljudi u Narodnom pozorištu u štrajku, a najinteresantnije je to da zahtevi koji su prezentovani novinarima nisu u potpunosti isti sa onima koji su dostavljeni Upravi.
Što se tiče zahteva koji su u zvanično prezentovani Upravi, oni uglavnom nisu iz domena nadležnosti uprave Narodnog pozorišta, a to su: povećanje plate za 24%, korekcija vrednosti koeficijenata u skladu sa rastom troškova života u zadnje tri godine, isplata jubilarnih nagrada i smena upravnika Narodnog pozorišta.
Što se tiče zahteva o poboljšanju uslova rada, uprava smatra da su ti uslovi značajno  popravljeni u odnosu na stanje koje je pre dve godine zatečeno, tako što je iz budžetskih sredstava i sopstvenih prihoda uloženo preko 26 000 000 dinara čime su, između ostalog, sanirani dugogodišnji gorući problemi, zbog kojih je pretila opasnost da Pozorište prestane sa radom.
Inače, prosečna plata zaposlenih u Narodnom pozorištu, koja je u decembru iznosila 43077,82 dinara, svakako nije impresivna, ali smatramo da bi svi morali da  imaju u vidu i realne ekonomske probleme u kojima se Srbija nalazi, ali i stanje u drugim teatrima.
Uprava Narodnog pozorišta će, bez obzira na iznesene očigledne neistine i činjenicu da evidentno neznatan broj zaposlenih u Teatru štajkuje, kao i do sada u potpunosti poštovati sindikalna prava radnika, ali i sve odredbe Zakon o štrajku.  
                                                                               Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu
                                                                                                                 Božidar Đurović