Vesti

Scensko-muzička poema u slavu ženskog srca posvećena Desanki Maksimović i Jeleni Jovanović Žigon, 15. maja na Sceni „Raša Plaović“

9 maj 2018

Scensko-muzička poema u slavu ženskog srca posvećena pesnikinji Desanki Maksimović i dramskoj umetnici Jeleni Jovanović Žigon, biće izvedena 15. maja (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.

„Dan uoči 120 rođendana velike Desanke biće sasvim jasno da je umetnost pobedila smrt. Uprkos tome što je Jelena Žigon nedavno napustila životnu scenu, ona će se u svom punom sjaju pojaviti u glavnoj ulozi ove scensko-muzičke poeme Desanki za večnost- u slavu ženskog srca. Ujedno, Jelena Žigon kao neumorni istraživač i čuvar srpske poezije potpisuje i scenario ove predstave, koja se nimalo slučajno ne poigrava odgovorima na večita pitanja o životu, ljubavi i smrti… U predstavi će sa našom dragom Jelenom nastupiti i njeni unuci Stefan i Anja, ples ljubavi koja pobeđuje nepravdu prolaznosti, koreografa Ane i Svetozara Krstića, izvešće Željko Grozdanović i Malina Stanojković, a vezu sa onostranim će svojim zvučnim efektima dočarati Petar Antonović“, otkriva Jelenina kćerka - prvakinja Drame Narodnog pozorišta Ivana Žigon koja će biti direktan učesnik i reditelj ovog nesvakidašnjeg događaja.

Prema njenim rečima, te večeri biće sasvim jasno i vidljivo da je umetnost jača od smrti.

„Stihovi Desanke Maksimović u dramatizaciji Jelene Jovanović Žigon vratiće nas prakorenu stvaralaŠtva, poeziji u njenoj punoj čistoti, a neverovatni dar i pojava naše drage Jelene dokazaće da su lepota i ljubav neprolazni“, kaže Ivana Žigon.

Ulaz na predstavu je slobodan.
M.B.