Vesti

Šesnaesto izdanje KROKODILovog formata LIK I DELO, posvećeno Biljani Jovanović, 7. oktobra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43)

29 septembar 2019

U ponedeljak, 7. oktobra, od 19 časova u KROKODILovom Centru za savremenu književnost (Karađorđeva 43, ulaz iz bašte) održaće se šesnaesto izdanje KROKODILovog formata LIK I DELO, posvećeno Biljani Jovanović. 

O životu i delu ove istaknute, a danas donekle zaboravljene autorke i mirovne aktivistkinje razgovaraće prevodilac John Cox i književna teoretičarka Nađa Bobičić, a razgovor vodi Tijana Matijević, dok će odabrane segmente iz Biljaninih dela čitati Anastasia Mandić, članica ansambla Drame Narodnog pozorišta.

Prisutna na književnoj sceni od druge polovine sedamdesetih godina, Biljana Jovanović je kroz svoj specifičan tretman podžanra koji smo u to vreme zvali džins prozom gotovo svojeručno redefinisala elemente tzv. ženskog pisma u tadašnjoj Jugoslaviji učinivši ga buntovničkim i opasnim što su epiteti koje je sama hrabro nosila do prerane smrti u Ljubljani 1996. godine. 

U junu ove godine u Narodnom pozorištu u Beogradu premijerno je izvedena predstava "Jeste li za bezbednost?" u režiji Anđelke Nikolić i dramatizaciji Branislave Ilić, po knjizi ,,Vjetar ide na jug i obrće se na sjever'', antiratnoj prepisci između Biljane Jovanović, Radmile Lazić, Rade Iveković i Maruše Krese, iz koje će biti pročitano nekoliko Biljaninih pisama. 

Događaj se realizuje kao saradnja Narodnog pozorišta u Beogradu i KROKODILovog centra za savremenu književnost.