Vesti

Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane, 2. marta gostuje sa dramom Dušana Jovanovića „Zid, jezero“, u režiji Miloša Lolića

20 februar 2018

Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane gostovaće 2. marta na Velikoj sceni (19,30) sa dramom Dušana Jovanovića „Zid, jezero“, u postavci mladog srpskog reditelja Miloša Lolića.

Jovanovićeva „celovečernja jednočinka” predstavlja neobičan, snažan tekst na granici nekoliko žanrova koji gledaoce doslovno povuče u svet svojih tajni.

Priča je smeštena u dnevni boravak, kojeg su supružnici Rudi i Lidija već odavno pregradili zidom. Njih dvoje, svako svom gostu koji im dođe u posetu, pričaju o dramatičnim događajima od pre četrnaest godina, koji su se fatalno urezali u njihov život i zauvek ga promenili. Naime, tada je u njihovom komšiluku izgorela vila u kojoj je živeo jedan slikar, boem sa prilično nekonvencionalnim stavom u pogledu slobodne ljubavi i otvorenog braka…

“Zid, jezero: nadrealna drama iz komšiluka, napisana pre raspada bivše zemlje, pre njenog kompletnog raspada, pre nerazumljivo krvoločnog rata. Zidovi, koje ljudi izgrađuju između sebe, jezero, u kojem tonu deca, kuća, koja dugo gori… Kakva rekonstrukcija je uopšte moguća i u šta da se vratimo? Možda samo u intimno osećanje beznadežnosti, možda bi taj povratak bio pomirenje, možda bi takav povratak bio upozorenje”, napisao je u programu predstave Lolić, jedan od najtalentovanijih srpskih reditelja mlađe generacije.

Uloge tumače Polona Juh (Lidija), Saša Mihelčič (Sošolka), Branko Šturbej (Rudi) i Saša Tabaković (Lekar).

Dramaturg je Darja Dominkuš, scenografiju je kreirala Jasmina Holbus, a kostime Sara Smrajc Žnidarčič.

Komad, koji je premijerno izveden 7. oktobra prošle godine, traje 75 minuta bez pauze i titlovan je na srpski jezik.

Gostovanje se realizuje na osnovu dogovora o razmeni predstava između dve Kuće.
M.B.