Vesti

Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane 26. novembra gostuje sa „Salomom“ Oskara Vajlda

12 novembar 2019

Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane gostovaće  26. novembra na Velikoj sceni (19,30) sa čuvenim komadom Oskara Vajlda „Saloma“, u režiji Eduarda Milera. 

„Saloma“, premijerno izvedena 21. septembra ove godine, događa se u biblijskom prostoru i vremenu, na teritoriji gde se susreću različite nacije, kulture, religije i filozofije. 

Naslovnu ulogu tumači Polona Juh, a u podeli su Igor Samobor, Gregor Baković, Alojz Svete, Robert Korošec, Gal Oblak, Valter Dragan, Matija Rozman, Boris Mihalj, Zvone Hribar, Gorazd Logar i Andraž Haraurer. 

Reditelj je uradio i izbor muzike, dramaturg je Žanina Mirčevska, a u autorskoj ekipi su i Atej Tuta (scenograf i autor videa), Leo Kulaš (kostimograf) i Maša Kagao Knez (koreograf).

Gostovanje će biti realizovano u okviru Protokola o saradnji dva teatra koji su proletos potpisali upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktor SNG Drama Igor Samobor. 
M.B. 

Kratak video prilog iz predstave "Saloma" možete pogledati OVDE

 

                                                       Izveštaj sa konferencije za novinare

Slovensko narodno gledališče (SNG) iz Ljubljane izvešće 26. novembra u Narodnom pozorištu u Beogradu predstavu “Saloma” Oskara Vajlda u režiji Eduarda Milera, za koju upravnik SNG-a i glumac Igor Samobor kaže da u Ljubljani nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

“Od premijere u septembru naša publika vrlo burno i strasno reaguje. Nadam se da će gledaoci uživati i na našem prvom velikom gostovanju”, rekao je Samobor 26. novembra na konferenciji za novinare uoči predstave u kojoj igra proroka Johanana, uz Polonu Juh u naslovnoj ulozi.

“Saloma” je deo tekuće sezone SNG-a koja se bavi temom ljubavi, mada to “na prvi pogled nije ljubavna priča, ali po suštini dramskog teksta jeste kao priča o mogućnosti subivanja i o tome šta ljubav znači”, rekao je Samobor. “Kada biramo temu za sezonu, nešto što je bitno u društvu, ne tražimo je bukvalno u svakom tekstu. To je više kao naslov jedne pesničke zbirke, kao osnova, sa željom da i mi i publika razmišljamo o toj temi. Mislim da je ljubav najteža tema u ovom momentu na svim našim prostorima, ali i globalno. Za opstanak civilizacije osnova je strah od gubitka te civilizacije. Strah može da se realizuje kroz puno stvari, a jedna od njih je mržnja i sve što iz toga proizlazi. U tome smo ljubav nekako zaboravili”, izjavio je Samobor, napominjući da je danas u medijima mržnja ono prvo što se primeti.

Inače, ideja za ovu temu potekla je od autorskog projekta čuvenog reditelja Jerneja Lorencija “Razgovori o ljubavi”. Usledila je drama Henrika Ibzena “Dama sa mora”, u pripremi je autorski projekat Ivice Buljana po motivima “Homo sapiensa” Noe Juvala Hararija...

Za Vajldov simbolistički komad o čulnosti i duhovnosti, o moći i sutonu civilizacije i carstva, urađen je novi prevod (Primož Vitez), uz adaptaciju dramaturškinje Žanine Mirčevske, rekao je Samobor, ističući da su u ovom konceptu veoma bitni elementi video rad i scenografija Ateja Tute.

Uz Polonu Juh i Igora Samobora, u ansamblu su i Gregor Baković, Alojz Svete, Robert Korošec i drugi.

Direktor SNG-a podsetio je da saradnja sa NP u Beogradu tarje već tri-četiri godine. “Bila nam je čast kada smo to započeli i drago nam je što nastavljamo. Imamo puno planova. Razmene su već redovne, a sada razgovaramo o koprodukcijama. Mislim da ćemo od toga puno dobiti i u jednom i u drugom gradu i narodu”, izjavio je Samobor.

Uravnica NP Ivana Vujić izrazila je veliko zadovoljstvo saradnjom, kako je rekla, dva sestrinska teatra. “Izuzetno poštujemo SNG i stil glume u toj pozorišnoj kući”, rekla je Ivana Vujić, dodavši da u Ljubljani Opera i Balet deluju odvojeno od SNG Drame, a da je ona sklopila dogovor o saradnji i sa tim institucijama.

“Radujemo se pozorišnoj verziji ‘Salome’, koja je bila inspiracija mnogim velikim filmskim rediteljima. Oskar Vajld je pisac posebnog senzibiliteta, a ‘Saloma’ je jedna od vrhunskih poema ljubavi, iz pera vrhunskog pesnika i osetljivog čoveka koji je znao šta je strast”, rekla je Ivana Vujić i citirala Vajlda: “Preporučujem vam da ni u čemu ne pokleknete u životu, sem strastima”.