Vesti

Narodno pozorište Priština 1. decembra gostuje na Sceni „Raša Plaović“ sa Gogoljevom „Ženidbom“

23 novembar 2018

Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici, gostovaće 1. decembra (20,30) na Sceni „Raša Plaović“ sa komedijom Nikolaja Vasiljeviča Gogolja „Ženidba“, u režiji Milana Karadžića.

U ovom poznatom komadu slavnog ruskog pisca neobičnog humora i umetnika urbane strane života malih i siromašnih činovnika, uloge tumače Jelena Orlović (Agafja Tihonovna), Milena Jakišić (Arina Pantelmojovna), Anika Grujić (Fjokla Ivanovna), Milan Vasić (Potkoljosin), Igor Damnjanović (Kočkarjov), Milorad Kapor (Kajgana), Nebojša Đorđević (Anučkin), Bojan Stojčetović (Ževakin), Branko Babović (Stepan), Tamara Tomanović (Dunjaška) i Branko Babović (Aleksej Starikov).

Karadžić, koji je uradio i scenografiju, smatra da ženidba o kojoj Gogolj govori nije ženidba iz ljubavi, već je reč o društvenoj obavezi, statusnom simbolu, ispunjavanju forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. 

„Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište. Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo“, napominje Karadžić.

Kostime je kreirala Dragica Laušević.

Predstava je premijerno izvedena 8. oktobra ove godine povodom proslave 70 godina postojanja Narodnog pozorišta Priština.
M.B.