Vesti

Spektakl na otvorenom: Povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. septembra na Savskoj promenadi besplatan koncert „Opera na vodi“

15 septembar 2018

Narodno pozorište u Beogradu obaveštava publiku i sve Beograđane da će se gala operski koncert na otvorenom, kojim će biti otvorena jubilarna 150. sezona Nacionalnog teatra, održati u subotu 22. septembra (19,30) na Savskoj promenadi, šetalištu u okviru "Beograda na vodi". 

Spektakl "Opera na vodi" odložen je za nedelju dana zbog tragične pogibije dvojice radnika na gradilištu "Beograda na vodi".

Ovim putem, Narodno pozorište u Beogradu još jednom izražava žaljenje zbog tog tragičnog događaja, a porodicama nastradalih upućuje izraze saučešća.

U okviru programa, publika će imati priliku da uživa u popularnim arijama, duetima i horovima iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru Nacionalnog teatra.

Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, uz Orkestar i Hor, učestvovaće prvaci i solisti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncert će režirati Ivana Dragutinović Maričić. 

Na konfernciji za novinare, održanoj početkom septembra u Geozavodu, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić najavio da će se svi prvaci Opere pojaviti na tom spektakularnom koncertu koji će trajati oko 80 minuta, a kao specijalni gost nastupiće proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija.

"Verujem da će koncert izazvati veliko interesovanje kod publike. Istina je da Narodno pozorište nema dovoljno nastupa na otvorenom, iako je to uobičajna praksa kod većine svetskih orkestara i vrhunskih pozorišta koji kao zaseban segmenat imaju opersku produkciju. Za 30 godina koliko sam u Narodnom pozorištu, ne sećam se da smo nastupili na otvorenom. Sada je prilika da to uradimo na dostojanstven način na startu jubilarne 150. sezone", kazao je Savić.

On je najavio da će u septembru i oktobru ansambli Narodnog pozorišta gostovati širom Srbije, kao i da će novu sezonu zvanično početi 1. oktobra premijerom predstave "Balkanski špijun" po tekstu Duška Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović napomenula je da je spektakl na otvorenom u velikoj meri potreban Beogradu kao metropoli.

"Bila sam učesnik sličnih događaja u inostranstvu i radujem se što ću konačno u Beogradu pevati na obali reke pred svojim sugrađanima. U čitavom svetu se održavaju koncerti na otvorenom, od Rusije do Italije. Nadam se da će ovakvi događaji postati uobičajena praksa preko leta kada su beogradska pozorišta zatvorena. U razgovorima sa gradom mogli bi da napravimo Operski festival, odnosno festival na kome bi nastupale podunavske zemlje - kazala je Trumbetaš Petrović i dodala da se nada da bi festival mogao da se održava svake godine.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović istakao je da je Narodno pozorište jedan od simbola Beograda i njegovog razvoja kroz istoriju.

"Srećan sam što konačno opera na otvorenom postaje zaštitni znak Beograda. Drago mi je što su se umetnici Narodnog pozorišta ohrabrili i osnažili da izvedu tako zahtevan projekat, kao što je opera na otvorenom. Savska promenada je pravo mesto gde treba da se održi takav umetnički spektakl", kazao je Mladenović i podsetio da je ova godina već rekordna po poseti turista Beogradu.

Pomoćnik gradonačelnika pozvao je Beograđane i turiste da učestvuju u manifestaciji "Karneval brodova" i da sa reke gledaju i slušaju ekskluzivni umetnički program.

Na konferenciji je rečeno da kompanija "Beograd na vodi", saradnjom sa Narodnim pozorištem, još jednom potvrđuje posvećenost kulturno umetničkim dešavanjima koji promovišu duh Beograda.
M.B.

                                                                               Program:

1. Uvodna reč

Uvodna reč

Jelica Kovačević

2. S. Hristić

Grlica

Orkestar

3. V. A. Mocart: Figarova Ženidba

Arija Figara, 1. čin

Vladimir Andrić

4. Đ. Verdi: Rigoleto

Arija Đilde

Snežana Savičić Sekulić

5. Ž. Masne: Verter

Arija Vertera

Dejan Maksimović

6. Ž. Ofenbah: Hofmanove priče

Duet Barkarola

Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov i Hor

7. P. I. Čajkovski: Evgenije Onjegin

Arija Gremina

Nenad Jakovljević

8. K. Sen – Sans

Rondo Kaprićiozo

Jovan Kolundžija, violina

9. Đ. Verdi: Nabuko

Hor Jevreja

Hor

10. Đ. Pučini: Toska

Arija Kavaradosija, 3. čin

Janko Sinadinović

11. Đ. Pučini: Toska

Arija Toske

Jasmina Trumbetaš Petrović

12. Ž. Bize: Karmen

Arija Toreadora

Aleksandar Stamatović i Hor

13. Đ. Verdi: Don Karlos

Duet Don Karlosa i Poze

Dušan Plazinić i Modrag D. Jovanović

14. Ž. Bize: Karmen

Habanera

Jadranka Jovanović i Hor

15. Đ. Verdi: Travijata

Vinska pesma

SVI solisti i Hor

16. S. Binički

Na Drinu

Orkestar