Vesti

Spektakularnim operskim gala koncertom na Savskoj promenadi otvorena jubilarna 150. sezona Narodnog pozorišta u Beogradu

22 septembar 2018

Povodom značajnog jubileja – 150. godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i početka nove sezone 2018/19, u subotu 22. septembra na Savskoj promenadi, šetalištu u okviru "Beograda na vodi", pred nekoliko hiljada oduševljenih posetilaca, održan je operski gala koncert sa više od 200 učesnika. 

U okviru ovog spektakla na otvorenom pod nazivom „Opera na vodi“, koji je počeo čuvenom temom „Grlica“ iz baleta Stevana Hristića „Ohridska legenda“. publika je uživala u popularnim arijama, duetima i horovima iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru Nacionalnog teatra – „Figarova ženidba“, „Rigoleto“, „Verter“, „Hofmanove priče“, „Evgenije Onjegin“, „Nabuko“, „Toska“, „Karmen“, „Don Karlos“...

Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, uz Orkestar i Hor, učestvovali su prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Vladimir Andrić, Snežana Savičić Sekulić, Dejan Maksimović, Sofija Pižurica, Aleksandra Angelov, Janko Sinadinović, Jasmina Trumbetaš Petrović, Aleksandar Stamatović, Dušan Plazinić, Miodrag D. Jovanović i Jadranka Jovanović.

Kao specijalni gost nastupio je čuveni srpski violinista Jovan Kolundžija koji se predstavio najpoznatijom numerom francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa „Rondo Kapričozo“.

Koncert je, uz ovacije publike, završen „Vinskom pesmom“ iz Verdijeve „Travijate“, dok je na bis izvedena čuvena srpska koračnica "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog. 

Ovaj prvorazredni kulturni događaj, kao poklon Beograđanima i svim posetiocima glavnog grada Srbije, zajednički su organizovali kompanija "Beograd na vodi" i Narodno pozorište i na taj način, još jednom potvrdili svoju posvećenost kulturno umetničkim dešavanjima koji promovišu duh srpske prestonice.
M.B.