Vesti

Striming baleta Lea Deliba „Kopelija“, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, večeras (31. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu

31 maj 2020

Poštovana publiko, striming baleta „Kopelija“, na muziku Lea Deliba, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, biće emitovan večeras (31. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu. POKRENI

Snimak je nastao na premijeri održanoj 15. decembra 2015. godine, a u glavnim ulogama nastupili su Ana Pavlović (Svanilda), Jovan Veselinović (Franc) i Dejan Kolarov (Kopelijus).

U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Orkestrom je dirigovao Đorđe Pavlović.

Dekor je uradio Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Bila je to šesta postavka u Narodnom pozorištu tog sentimentalnog baleta sa komičnim elementima za koji je originalnu koreografiju uradio Artur Sen-Leon.

Ovaj slavni francuski igrač, baletski libretista, koreograf i kompozitor, zajedno sa Šarlom Nuiterom, napisao je i libreto urađen po noveli „Peskar“ čuvenog nemačkog pisca, dirigenta i slikara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana.

San čudnog doktora Kopelijusa da udahne život svojoj kreaciji, jednoj lutki, prevazilazi priču i postaje univerzalna tema o nekome ko je drugačiji od nas. Svanilda, svojim prerušavanjem u Kopeliju, dovodi ga u zabludu da je to moguće, čini ga srećnim, ali njegovi se snovi ruše saznanjem da je u pitanju samo lutka. Ostaje sam, očajan, sa svojom kreacijom - slomljenom lutkom. Ali Kopelijus, kreator, umetnik, stvaralac, oprašta mladosti i priključuje se sredini koja ga je do tada odbacivala i učestvuje u veselju i proslavi života i mladosti...

Kopelijus, Ljubinke i Petra Dobrijevića, je pomalo i Don Kihot, sanjar, idealista ili baletmajstor koji svojoj kreaciji želi da udahne ono što najbolje zna i ume - Dušu plesa.

Više o predstavi možete da pročitate OVDE

                                                                         Obaveštenje za publiku 

- Predstave koje prikazujemo putem interneta počinju u 21 čas po objavljenom repertoaru;

- Prikazuju se isključivo u navedenom terminu, bez mogućnosti daljeg premotavanja, vraćanja ili preuzimanja snimka;

- Repertoar možete naći na sajtu i društvenim mrežama pozorišta, s tim što pozorište zadržava pravo izmene repertoara, kao i mogućnost repriziranja predstava.

- Link za gledanje predstave će biti objavljen na sajtu i društvenim mrežama pozorišta na dan emitovanja;

                                                                  Vaše Narodno pozorište u Beogradu