Vesti

Striming Molijerove komedije „Učene žene“, u režiji Jagoša Markovića, večeras (26. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu

26 maj 2020

Poštovana publiko, striming Molijerove komedije „Učene žene“, u režiji Jagoša Markovića, biće emitovan večeras (26. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu. POKRENI

U toj komediji naravi iz 1672. godine, u središtu radnje su tri pripadnice lepšeg pola koje bi želele da budu ono što nisu; reč je o Filamenti, Armandi i Belizi koje nisu zadovoljne statusom žene u građanskoj porodici. 

Naime, njima obaveze supruge i majke nisu podsticajne, pa otuda započinju emancipaciju ženskog roda verujući da će je najbolje ostvariti ukoliko je uvedu preko umetnosti. U tome im pomaže Trisoten, lažni pesnik i pravi lovac na miraz...

Predstava je premijerno izvedena 25. februara 1990. godine na Velikoj sceni, a u podeli su bili Olivera Marković (Filamenta), Olga Odanović (Armanda), Svetlana Ceca Bojković (Beliza), Sonja Knežević (Anrijeta), Predrag Tasovac (Krizal), Milenko Pavlov (Trisoten), Branko Vidaković (Klitandar), Bogdan Mihajlović (Arist), Dragan G. Nikolić (Vadius), Milka Lukić (Martina), Boris Andrusević (Beležnik), Nenad Todorović (Žilijen) i solisti Baleta Predrag i Nenad Radojković (Lakeji). 

Scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kostime Dejan Pantelić, muziku je komponovao Igor Gostuški, dok je za scenski pokret bila zadužena Jelena Šantić.

Na ukupno 82 izvođenja, na matičnoj sceni i gostovanjima, predstavu je videlo oko 35.000 gledalaca.

Poslednji put, bila je na repertoaru u sezoni 1992/93. 

Snimak koji možete da pogledate večeras nastao je 28. januara 1992. godine. Iz premijerne podele jedino nije nastupila Sonja Knežević koju je zamenila Zorica Mirković. 

                                                                          Obaveštenje za publiku 

- Predstave koje prikazujemo putem interneta počinju u 21 čas po objavljenom repertoaru;

- Prikazuju se isključivo u navedenom terminu, bez mogućnosti daljeg premotavanja, vraćanja ili preuzimanja snimka;

- Repertoar možete naći na sajtu i društvenim mrežama pozorišta, s tim što pozorište zadržava pravo izmene repertoara, kao i mogućnost repriziranja predstava.

- Link za gledanje predstave će biti objavljen na sajtu i društvenim mrežama pozorišta na dan emitovanja;

                                                                  Vaše Narodno pozorište u Beogradu