Vesti

Striming Verdijeve opere „Rigoleto“, večeras (22. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu

21 maj 2020

Poštovana publiko, striming opere Đuzepea Verdija „Rigoleto“, pod dirigentskom upravom Dejana Savića i u režiji Mladena Sabljića, biće emitovan večeras (22. maj) u 21,00 na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu. POKRENI

Snimak je nastao na izvođenju održanom 18. januara 1992. godine, a naslovnu ulogu dvorske lude Rigoleta pevao je bariton Nikola Mitić. 

U tom remek-delu operske umetnosti, čija se radnja dešava u XVI veku u Mantovi i okolini, tenor Dragoslav Ilić nastupio je u ulozi Vojvode od Mantove, Đildu je pevala sopran Slavica Galić Perovska (k.g.), grofa Monterona dočarao je bas bariton Miodrag Jovanović, plaćenog ubicu Sparafučila bas Živan Saramandić, dok je rola Madalene bila poverena mecosopranu Olgi Milošević.

U podeli su bili i Toma Jovanović (Grof Čeprano), Dušanka Simonović (Grofica Čeprano), Velizar Maksimović (Marulo), Zoran Rajković (Borsa), Olga Savović (Đovana), Jasmina Radanović (Paž) i Miodrag Matić (Tamničar).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografiju je uradio Vladimir Marenić, a kostime Ljiljana Dragović.
U libretu koji je, prema drami „Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, napisao Frančesko Marija Pjave, u toku jedne noći odvijaju se događaji puni ljubavi, strasti, osvete, mržnje i drame u čijem je centru grbavac i luda Rigoleto...

Predstava je premijerno izvedena 6. juna 1981. godine.

                                                                       Obaveštenje za publiku 

- Predstave koje prikazujemo putem interneta počinju u 21 čas po objavljenom repertoaru;

- Prikazuju se isključivo u navedenom terminu, bez mogućnosti daljeg premotavanja, vraćanja ili preuzimanja snimka;

- Repertoar možete naći na sajtu i društvenim mrežama pozorišta, s tim što pozorište zadržava pravo izmene repertoara, kao i mogućnost repriziranja predstava.

- Link za gledanje predstave će biti objavljen na sajtu i društvenim mrežama pozorišta na dan emitovanja;

                                                                  Vaše Narodno pozorište u Beogradu