Vesti

Svetske operske zvezde Karlo Kolombara i Elena Mošuk 27. i 28. marta gostuju u predstavama Narodnog pozorišta

20 mart 2018

Operski pevači svetske reputacije bas Karlo Kolombara i sopran Elena Mošuk gostovaće narednih dana (27. i 28. mart) u predstavama Narodnog pozorišta.

Kolombara, jedan od najpoznatijih svetskih basova pretežno verdijevskog repertoara, koji je nastupao u milanskoj Skali, Metropolitenu u Njujorku, moskovskom Boljšoj teatru, Pozorištu Kolon u Buenos Ajresu, Operi u Parizu, Kovent Gardenu u Londonu, Areni u Veroni … gostovaće 27. marta u ulozi Don Đovanija, naslovnog junaka istoimene Mocartove opere, u režiji Alberta Triole.

Ovo remek-delo operske literature, koje je Narodno pozorište ostvarilo u koprodukciji sa Madlenianumom, biće izvedeno od 19,30 časova na Velikoj sceni tog teatra u Zemunu.

Operom će dirigovati umetnički direktor Luglio Musicale Trapanese opere sa Sicilije Andrea Čerta, a u podeli su i Olivera Merkurio (Dona Elvira), Dragoljub Bajić (Leporelo), Snežana Savičić Sekulić (Dona Ana), Marko Živković (Don Otavio), Nevena Matić (Cerlina), Marko Pantelić (Mazeto) i Aleksandar Manevski (Komendatore).

Dan kasnije, 28. marta, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19,30), biće izveden Verdijev “Trubadur”, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, i u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

Glavnu sopransku ulogu (Leonora) pevaće Elena Mošuk, internacionalna zvezda, rodom iz Rumunije, koja je tokom dosadašnje veoma uspešne i bogate karijere nastupala na skoro svim najznačajnijim operskim scenama širom Evrope (milanska Skala, Bečka opera, Kraljevski teatar u Briselu, Berlinska opera...), kao i u Japanu, Americi i Kini.

U ulozi Grofa Lune nastupiće njen sunarodnik, bariton raskošnog glasa Florin Estefan, rođen 1982. godine u Oradeji, dugogodišnji solista Nacionalne opere u Klužu.

Naslovnu rolu, trubadura Manrika, pevaće tenor Janko Sinadinović, a mecosopranu Jeleni Vlahović i basu Ivanu Tomaševu poverene su uloge ciganke Acučene, odnosno kapetana grofove vojske – Feranda.

U ansamblu su i Aleksandra Petrović (Ines), Danilo Stošić (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik) i Predrag Gligorić (Stari Ciganin).

U obe predstave učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.