Vesti

Nastup maestra Dejana Savića sa Simfonijskim orkestrom RTA

23 april 2018

Na poziv Radio-televizije Albanije, naš istaknuti muzički umetnik, dirigent Dejan Savić, gostovao je u Tirani, nastupajući u okviru koncertne sezone Simfonijskog orkestra RTA.

Na muzičkoj večeri posvećenoj delima Roberta Šumana, izvedena su njegova reprezentativna dela, Uvertira za operu "Genoveva", Koncert za violočelo i orkestar i Simfonija br. 3.

U kocertnoj dvorani Umetničke akademije, zajedno sa izvrsnim solistom, dugogodišnjim profesorom Muzičke akademije, čelistom Astrit Selitom, naš maestro je ostvario interpretacije koje su jednoglasno proglašene najboljim koncertom tekuće sezone.

I orkestarski umetnici i publika su zdušno pozdravili nastup i saradnju našeg umetnika, kome ovo nije prvo pojavljivanje u Tirani, te ga tamošnji auditorijum poznaje i poštuje.

Gostovanju umetnika iz Srbije ukazana je velika pažnja državnih i privatnih medija, tako da je Savić gostovao na Prvom programu RTV Albanije, dao nekoliko intervjua za privatne radio i TV stanice, dok je sam koncert sniman za televiziju i direktno prenošen na državnom radio programu.

Ispred Ambasade Srbije, domaćini našem umetniku, kao i gosti na koncertu bili su g. Jugoslav Đorđević, prvi savetnik i zamenik ambasadora, i gđa Dragana Vučićević, prvi savetnik zadužen za kulturu i medije.

U svojstvu upravnika Narodnog pozorišta, Dejana Savića je primila Ministarka kulture Albanije, gđa Mirela Kumbara, sa kojom se naš umetnik poznaje još od svog prvog gostovanja u Tirani.

Sa ministarkom koja je nedavno započela svoj drugi mandat, Savić je razgovarao o kulturnoj saradnji dveju prestonica, na liniji skorašnje posete Ministra kulture i informisanja Srbije, g. Vladana Vukosavljevića, i protokola i memoranduma potpisanih tom prilikom.

Već narednog dana je usledio duži i plodan sastanak sa gđom Zanom Ćela, direktorkom Nacionalnog teatra Opere i Baleta, kojom prilikom su dogovoreni modaliteti saradnje u narednom periodu dva Narodna pozorišta.

Oni se odnose na razmene umetnika Opere i Baleta, razmene predstava kao i moguće koprodukcije dva teatra.

Galerija