Vesti

Trijumf Narodnog pozorišta na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu: „Ivanov“ najbolja predstava po oceni stručnog žirija i publike, Hana Selimović najbolja glumica, a Predrag Ejdus najbolji glumac

20 novembar 2017

Na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu „Bez prevoda“, koji je održan pod sloganom “Za ovo malo duše”, nastalim iz konteksta pesme “Branim” Vaska Pope, Narodnom pozorištu u Beogradu pripale su četiri nagrade.

Većinom glasova stručnog žirija, kojim je predsedavao srpski reditelj Dejan Mijač, a članovi su bili dramaturškinja Željka Turčinović iz Hrvatske, pozorišna kritičarka Nataša Nelević iz Crne Gore, arhitekta i scenograf Radivoje Dinulović iz Srbije i glumac Zoran Ljutkov iz Makedonije, Nagrada „Ardalion“ za najbolju predstavu dodeljena je Čehovljevom „Ivanovu“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

„Ardalion“ za najbolju žensku ulogu dobila je Hana Selimović za ulogu Saše, a „Ardalion“ za najbolju mušku ulogu - Predrag Ejdus za ulogu Šabeljskog, obe u „Ivanovu“, koji je sa ocenom 4,75 najbolja predstava i po oceni publike.

Na ovogodišnjem festivalu, održanom od 13. do 20. novembra, učestvovali su teatri iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Odabrane predstave, prema rečima selektora Bojana Munjina, podstiču na razmišljanje o čoveku i njegovoj sudbini i njegovim problemima, u skladu sa Popinom pesmom “Branim” u kojoj pesnik “želi sve da odbrani, ne samo dušu već i hleb na dlanu, malo slobode, sve ljude i to radi bez patetike”.

Povodom učešća i uspeha na ovoj prestižnoj teatarskoj manifestaciji, na adresu upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića stigla je i čestitka njegovog kolege - direktora Narodnog pozorišta Užice Zorana Stamatovića u kojoj se kaže:

"Na samom kraju lepog, zajedničkog posla povodom igranja Vaše predstave na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, molim Vas da primite izraze dubokog poštovanja i zahvalnosti za trud koji ste uložili".
M.B.