Vesti

Turneja Opere Sankt Peterburga povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i dve decenije Opere i teatra „Madlenianum“: 8. maj „Lovci bisera“, 10. maj „Faust“

16 april 2019

Opera Sankt-Peterburga, jedno od najboljih i najnagrađivanijih muzičkih pozorišta u Rusiji i van njenih granica, gostovaće 8. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a dva dana kasnije i na sceni Opere i teatra „Madlenianum“.

U Narodnom pozorištu, od 19,30 časova, publika će moći da pogleda predstavu „Lovci bisera“ Žorža Bizea, a u „Madlenianumu“, u istom terminu, „Fausta“ Šarla Gunoa, obe u režiji nacionalnog umetnika Jurija Aleksandrova.
 
Pomenuti naslovi, biće izvedeni u okviru turneje Opere Sankt-Peterburga, a povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i dve decenije Opere i teatra „Madlenianum“.

Ovaj  renomirani teatar,  koji aktivno nastupa na turnejama, u proteklih šest meseci  gostovao je u Francuskoj, Finskoj, Poljskoj, Litvaniji, Estoniji, Azerbejdžanu.

U novoj pozorišnoj sezoni međunarodna turneja je počela u Nici, a nastavlja se u Srbiji gde će se  pred srpskom publikom predstaviti sa pomenuta dva naslova nagrađena najvišom pozorišnom nagradom Sankt-Peterburga - „Zlatnim sofitom“.
 
Osnivač i stalni umetnički rukovodilac teatra, nacionalni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, poznat je po svojim kreativnim eksperimentima i neočekivanim rediteljskim rešenjima. 

On najavljuje da će Opera Sankt-Peterburga, "Lovcima bisera" oduševiti gledaoce ne samo sjajnim izvođačima u glavnim ulogama, već i koloritnim dekoracijama i kostimima. 

Publika će imati prilike da vidi bajkoviti i raskošni svet Istoka, a radnja se dešava u podvodnom carstvu, u džunglama, pećinama, pa čak i na nebu.

U osnovi sižea je priča o požrtvovanoj ljubavi mladog Nadira i sveštenice Lejle. Na putu njihovoj sreći stoje vrhovni sveštenik Nurabad i Zurga – vođa izabran od strane lovaca na bisere i davnašnji Nadirov prijatelj. 

Ljubomoran na Nadira zbog Lejle, Zurga odlučuje da oboje kazni, ali nakon mučnih unutrašnjih previranja poštedeće život prijatelju iz mladosti i Lejli, u kojoj prepoznaje devojku koja mu je pre mnogo godina spasila život...

Muzika iz opere „Lovci bisera“ danas je veoma popularna i često se citira u filmovima, a izvodi se i u brojnim instrumentalnim obradama.

Karte su u prodaji na blagajnama Narodnog pozorišta, Opere i teatra Madlenianum i Muzeja Cepter, kao i u oon line prodaji na sajtovima pozorišta.

Opera “Lovci bisera”, koju je Bize napisano 1863. godine, kada je imao svega 24 godine, samo jednom je bila postavljena u Narodnom pozorištu.

Premijera je održana 12. oktobra 1988. godine na Velikoj sceni, pod dirigentskom upravom Aleksandra Lekovskog, i u režiji Mladena Sabljića.

Uloge su ostvarili Gordana Jevtović (Lejla), Grujica Paunović (Nadir), Slobodan Stanković (Zurga) i Vukašin Savić (Nurabad). 

Kostime je kreirala Svetlana Čkonjević, scenografiju je uradio Vladimir Marenić, a koreografiju Vladimir Logunov. 

Predstava je obnovljena 14. novembra 1990. godine. Izvođenjem je dirigovao gost – maestro Kornel Trailesku iz Rumunije, a u podeli su bili Gordana Protić (Lejla), Milivoj Petrović (Nadir), Slobodan Stanković (Zurga) i Ivan Tomašev (Nurabad). 
M.B. 

                                    Izveštaj sa konferencije za novinare održane 6. maja u foajeu Druge galerije

 

Opera Sankt-Peterburga, jedno od najboljih i najnagrađivanijih muzičkih pozorišta u Rusiji i van njenih granica, gostovaće 8. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a dva dana kasnije i na sceni Opere i teatra „Madlenianum“, najavljeno danas u na konferenciji za medije u NP.

U Narodnom pozorištu, publika će moći da pogleda predstavu „Lovci bisera“ Žorža Bizea, a u „Madlenianumu“, u istom terminu, „Fausta“ Šarla Gunoa, obe u režiji nacionalnog umetnika Jurija Aleksandrova.

V.d upravnice Narodnog pozorišta Ivana Vujić istakla je da će pomenuti naslovi biti izvedeni povodom 150 godina Narodnog pozorišta i dve decenije Opere i teatra Madlenijanum.

Ona je naglasila da je ovo jednistvena prilika da se čuju ovako velike opere, koje se inače ne izvode na redovnim repertoarima srpskih pozorišta.

Osnivač i stalni umetnički rukovodilac teatra, nacionalni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, poznat je po svojim kreativnim eksperimentima i neočekivanim rediteljskim rešenjima.

Prema njegovim rečima posebno je uzbuđen jer se ponovo našao u Srbiji.

„Meni su boravak u Beogradu i veliko prijateljstvo između Srbije i Rusije jako važni. Izuzetna mi je čast što smo u Srbiji 9. maja za vreme našeg važnog praznika Dana pobede. Madlenianum je posebno mesto. Mlado pozorište sa izuzetnim menadžmentom i talentovanim umetnicima na sceni“, kazao je Aleksandrov i dodao da je za njega bio poseban izazov da sazna nešto više o Narodnom pozorištu.

„Narodno pozosrište je veoma slično našem teatru u Sant Peterburgu…Ovde se osećamo kao kod kuće. kada sam izašao na scenu shvatio sam da je taj prostor jako sličan sceni u našem pozorištu“, kazao je Aleksandrov

On najavljuje da će Opera Sankt-Peterburga, „Lovcima bisera“ oduševiti gledaoce ne samo sjajnim izvođačima u glavnim ulogama, već i koloritnim dekoracijama i kostimima.

„Za naše predstavljanje u Beogradu izabrali smo opere koje su dijamentralno različite. „Lovci bisera“ su postavljeni i režirani u klasičnom stilu sa veoma zanimljivim kostimima i scenografijom koja će oduševiti publiku u Beogradu. Publika će se bukvalno naći u bajkovitom svetu. Sa druge strane „Faust“ je eksperimentalna režija postavljena u drugačijem stilu. Publika u Srbiji će imati prilike da čuje muziku koja se obično ne izvodi u operi „Faust“. Biće to ekskluzivna prilika uza sve u Beogradu da vide drugačijeg „Fausta“, kazao je Aleksandrov ni dodao da je izuzetno zahvalan rukovodstvima oba pozorišta u Beogradu sa kojima je u jako kratkom roku dogovorio sve detalje gostovanje Opere Sankt Peterburga.

„Nadam se da će nam oba beogradska pozorišta uzvratiti posetu na radost publike u Sankt Peterburgu“, poručio je Aleksandrov.

Galerija