Vesti

U Muzeju Narodnog pozorišta održana promocija audio knjige „Šekspir: soneti“

5 decembar 2018

Promocija audio knjige „Šekspir: soneti“ održana je 5. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

To jedinstveno izdanje, koje je odlukom relevantnog kolegijuma uvršteno u bibliotečki fond Srpske akademije nauka i umetnosti, zajednički potpisuju Jelisaveta Milojević sa Filološkog fakulteta i glumac Narodnog pozorišta Hadži Nenad Maričić.

Sastavljena od 53 segmenta, od kojih je 51 Šekspirov sonet, ova audio knjiga u trajanju od 72 minuta predstavlja zaista veliki poduhvat u našem izdavaštvu čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije kulture.

U novom prevodu profesorke Milojević i izvanrednoj interpretaciji Maričića pred slušaocima se nalaze soneti neprolazne umetničke vrednosti, sa vanvremenskim porukama koje prenose.

Vilijam Šekspir, koji se smatra najvećim piscem engleskog govornog područja i dramaturgom svetskog glasa, rođen je 26. aprila 1564. godine u Stratfordu na Ejvonu, gde je i odrastao.

Opus njegovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta i nekoliko pesama.

Šekspirovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge svetske jezike i prikazuju su svuda u svetu više nego bilo koji drugi.

Interesantan je i podatak da je on najizvođeniji i najduže igran dramski pisac u 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Šekspir je preminuo u rodnom gradu 23. aprila 1616. godine.
M.B.