Vesti

U „Radionici“ održano scensko čitanje teksta Filipa Grujića „Vilica Ebena Bajersa“

20 jun 2019

Scensko čitanje teksta Filipa Grujića „Vilica Ebena Bajersa“, u režiji Jovane Tomić, održano je 20. juna u „Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulici Gundulićev venac 50. 

Publika je snažnim aplauzom nagradila glumačku ekipu u kojoj su bili Vučić Perović, Suzana Lukić, Pavle Mensur, Zoran Ćosić, Vladan Gajović, Suzana Petričević, Ivana Šćepanović, Zorana Bećić Đorđević, Danijela Tomović i Danijela Ugrenović.

Drama “Vilica Ebena Bajersa” nastala je kao pokušaj da se daju odgovori na par pitanja: koliko je čoveku potrebno da bi se osećao živim i kako je moguće da ono što je nekad bilo skrajnuto, danas postane pop kultura (a da se ništa praktično ne promeni), a ono što je nekad bilo mejnstrim danas bude do kraja zaboravljeno? Da li je potrebno da određene teme postanu istorija da bi se čuo glas ljudi koji su ukazivali na probleme u društvu? Osim društveno-političke teme, središte drame je tema ljudske želje za konstantnim traženjem nečeg više, bilo da se radi o jednostavnim užicima, prirodnim nagonima ili o traženju smisla, za koji se, na kraju, ispostavi da je uvek na kraju svakog smisla. 

Muziku je komponovao Luka Mejdžor, dok je za vizuelni identitet bio zadužen Izvanredni Bob. 

Ovo je bilo treće javno čitanje tekstova savremenih autora iz regiona na sceni Radionica Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Scena je otvorena 23. aprila dramom Tanje Šljivar "Kao i sve slobodne devojke", u režiji Ivane Vujić.

U međuvremenu, 19. maja, održano je i čitanje teksta Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, u režiji Ane Konstantinović.
M.B.