Vesti

UDRUŽENjE BALETSKIH UMETNIKA SRBIJE SVEČANO OBELEŽILO 50. GODINA POSTOJANjA

16 mart 2013

Uručenjem nagrada najboljim umetnicima i svečanim Gala koncertom, Udruženje baletskih umetnika Srbije proslavio je u utorak 19. marta u Narodnom pozorištu pet decenija postojanja.

Nagradu za životno delo u 2012. godini dobila je solista baleta u penziji, baletski kritičar i teatrolog Mirjana Zdravković.
Solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Milošu Marijanu uručena je novoustanovljena Nagrada "Nataša Bošković", za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti. Žiri sastavljen od eminentnih umetnika i stručnjaka u oblasti umetničke igre: Vladimir Logunov, Anđelija Todorović, Paša Musić-Popović, Petar-Pjer Rajković i Konstantin Tešea, nagradio je mladog umetnika za premijerno izvedenu ulogu princa Dezirea u predstavi "Uspavana lepotica" beogradskog Nacionalnog teatra, u koreografiji Vladimira Logunova.
Drugu novoustanovljenu nagradu "Smiljana Mandukić", za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, žiri je dodelio Nikoli Tomaševiću i Strahinji Lackoviću, igračima "Bitef dens kompanije" za uloge dva roba u predstavi "Aleksandar", u koreografiji Ronalda Savkovića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
Žiri u istom sastavu doneo je odluku da se Nagrada "Dimitrije Parlić" u 2012. godini ne dodeli, smatrajući da nijedno od ponuđenih koreografskih ostvarenja u periodu između dve dodele nagrade nije zadovoljilo visoke kriterijume koje zahteva ta nagrada.
Na Gala koncertu nastupili su baletski umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Makedonske opere i baleta, Udruženja baletskih umetnika Slovenije, Bitef teatra, Opere i teatra Madlenijanum, Pozorišta Dortmund iz Nemačke i Baletske škole "Lujo Davičo".
Narodno pozorište u Beogradu predstavilo se trećim činom baleta "Uspavana lepotica" na muziku Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Logunova, a kao solisti nastupili su Dalija Imanić i Marijan Miloš. Prvakinja baleta Nacionalnog teatra Mila Dragičević izvela je varijacije Nikije iz drugog čina baleta "Bajadera", na muziku Ludviga Minkusa u koreografiji Gabrijele Komleve iz Rusije, a duetom iz baleta "Aleksandar", u koreografiji Ronalda Savkovića iz Hrvatske, na muziku raznih autora, predstavili su se Ana Pavlović-Pešić i Jovan Veselinović.
Novosađani su izveli treći čin baleta "Don Kihot" na muziku Ludviga Minkusa u koreografiji Đule Harangoza iz Mađarske i duet iz baleta "Korsar" u koreografiji Mariusa Petipa.
Solisti Makedonske opere i baleta odigrali su drugi čin baleta "Samson i Dalila" u koreografiji Ronalda Savkovića i na muziku Kamija Sen-Sansa, kao i adađo iz baleta "Šeherezada", na muziku Rimskog Korsakova, u koreografiji Mihaila Krapivina.
Bitef teatar predstavio se koreografijom srpske umetnice iz Holandije Dunje Jocić, na muziku raznih autora. Ovo beogradsko pozorište izvelo je i svoju najnoviju baletsku predstavu "Yesterday, Seti se da zaboraviš" britanske koreografkinje Jasmin Vardimon.
Udruženje baletskih umetnika Slovenije predstavilo se prvim činom baleta "Romeo i Julija" u koreografiji Valentine Turku, na muziku Sergeja Prokofjeva i baletom "Tango, molim" slovenačkih koreografa Rosane Hribar i Gregora Luštek na muziku Aleksandera Ipaveca.
Solisti Teatra Dortmund iz Nemačka izveli su koreografiju Arslana Kana "Sakura" na muziku Dajane Krol.
Zemunska Opera i teatar Madlenianum predstavili su se duetom iz baleta "Severna bajka" hrvatskog koreografa Staše Zurovca, na muziku Edvarda Griga.
Učenici Baletske škole "Lujo Davičo" izveli su savremeni balet "Kavez" koreografkinje Isidore Stanišić na muziku Nenada Jelića.
Svečanost povodom jubileja UBUS-a, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.
M.B.