Vesti

UMETNIK SVETSKE REPUTACIJE I KARIJERE ĐANKARLO DEL MONAKO REŽIRA BELINIJEVU „NORMU“, PREMIJERA 10. JUNA NA VELIKOJ SCENI

17 maj 2017

Italijanski operski reditelj Đankarlo del Monako, umetnik svetske reputacije i karijere, doputovao je u sredu 17. maja u Beograd gde će, uskoro, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, postaviti čuvenu lirsku tragediju „Norma“, italijanskog kompozitora Vinćenca Belinija.
U toku dana, u pozorišnoj biblioteci susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na toj operi, za koju će uraditi i scenografiju, a čija će premijera biti održana u subotu 10. juna.
O kakvom je umetniku reč, dovoljno govori i podatak da u svetu gotovo i ne postoji poznata operska kuća u kojoj nije radio – samo u čuvenom njujorškom „Metropolitenu“ postavio je pet opera, a u Evropi više od sto.
Osim toga, bio je veoma uspešan i kao upravnik u raznim pozorištima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.
Tokom dosadašnje karijere, ovaj cenjeni umetnik, rođen 27. decembra 1943. godine u Veneciji, osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja širom sveta.
Ovo će biti prva režija Đankarla del Monaka u Narodnom pozorištu u kojem je, pre više decenija, često gostovao njegov otac, jedan od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti, Mario del Monako.
Jedna od predstava, u kojoj je nastupao više puta, bila je upravo „Norma“ u kojoj je maestralno tumačio ulogu rimskog prokonzula u Galiji – Poliona.
Ta opera premijerno je izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića i to je do sada, jedina postavka "Norme" u Narodnom pozorištu.
U novoj produkciji, koju pripremaju dirigenti Dejan Savić i Lari Njulend k.g. (SAD), naslovnu rolu pevaće sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar (k.g.).
U ansamblu su i Janko Sinadinović/ Aleksandar Dojković (Polion), Nenad Jakovljević/ Dragoljub Bajić (Orovezo), Dragana del Monako/ Aleksandra Angelov (Adalđiza), Ljubica Vraneš/ Nataša Rašić (Klotilda) i Slobodan Živković/ Marko Živković (Flavio).
U predstavi će učestvovati Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Kostime će kreirati Stela del Monako, k. g. i Katarina Grčić Nikolić.
U autorskoj ekipi su i Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja), Ana Grigorović/ Vladan Đurković (asistenti reditelja), Miraš Vuksanović (pomoćnik scenografa) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).
M.B.