Vesti

Uspešan debi solistkinje Opere Narodnog pozorišta Ljubice Vraneš u bukureštanskom Nacionalnom teatru

11 mart 2018

Solistkinja Opere Narodnog pozorišta, mecosopran  Ljubica Vraneš debitovala je 11. marta sa velikim uspehom u Nacionalnom teatru u Bukurueštu, u Bizeovoj „Karmen“.

Naša umetnica, na sceni ove renomirane pozorišne Kuće, pod dirigentskom upravom maestra Vlada Konta, nastupila je u naslovnoj ulozi.

Bila je to njena četvrta produkcija u toj roli koju, takođe sa velikim uspehom, osim na matičnoj sceni, peva u Rumunskoj operi u Temišvaru i u Operi u Krajovi (rok verzija).

Priča o fatalnoj Cigančici, simbolu senzualne, strastvene, nezavisne žene čija ljubav prema slobodi opstaje i pred licem smrti - Karmen, nastala je po noveli Prospera Merimea.

Opera je komponovana na libreto koji su sastavili poznati majstori svoga zanata, Mejak i Alevi, koristeći pomenutu novelu, po porudžbini pariske Opere komik 1872. godine.

Praizvođenje je održano u francuskoj prestonici 3. marta 1875. godine.

Na matičnoj sceni, Ljubica Vraneš nastupiće u ulozi Karmen 4. aprila kada će joj biti uručena i Nagrada „Oskar Danon“.

Reč je o priznanju koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom umetniku kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umetničkih kreacija, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene.
M.B.