Vesti

USPEŠAN KONCERT GUDAČKOG KVARTETA “MOKRANjAC” U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

19 januar 2012

Gudački kvartet „Mokranjac“ održao je u četvrtak 19. januara veoma uspešan koncert u Muzeju Narodnog pozorišta.

Brojna publika uživala je u kompozicijama Lea Vajnera, Ivana Brkljačića, Milene Stojadinović Milić, Feliksa Mendelsona...
Za kraj programa, premijerno u verziji gudačkog kvarteta, izvedene su kompozicije Rajka Maksimovića “Predskazanja” i “Molitva”.
Osnivač gudačkog kvarteta je muzička škola „Mokranjac“, a članovi su Vladimir Vasiljević (violina), Viktor Bajler (violina), Tomislav Milošević (viola) i Đorđe Milošević (violončelo). Gudački kvartet „Mokranjac“ ima cilj da obnovi tradiciju i duh prethodna dva ansambla i ukaže na umetničku veličinu Stevana Stojanovića Mokranjca kao jednog od najvećih muzičkih prosvetitelja i osnivača najstarijih muzičkih institucija u Srbiji.
Naime, duga tradicija ansambla pod ovim imenom traje od samog Mokranjca koji je 12. novembra 1889. godine osnovao prvi gudački kvartet u Srbiji u kome je i sam svirao drugu violinu. Mnogo decenija kasnije, 1971. godine, osniva se Srpski gudački kvartet koji su vodili Branko Pajević, Jovan Kolundžija i drugi naši istaknuti violinisti. U okviru Mokranjčevih dana 1982. godine kvartet je dobio i dodatak - prozvao se Mokranjčevim imenom. Usled nepovoljnih prilika u zemlji i loših materijalnih uslova, prestao je sa radom 1992. godine.
Novi gudački kvartet istog imena, osnovan 2010. godine, izvođenjem odabranih dela klasične muzike, nastoji da edukuje mlade u Srbiji o višim muzičkim vrednostima i da utiče na kvalitetniji muzički život Beograda. Njihov repertoar obuhvata dela domaćih i stranih autora kao i dela različitih epoha od baroka do savremene muzike.
M.B.