Vesti

USPEŠAN KONCERT JAPANSKE GRUPE “VARIKI”

11 februar 2011

Zahvaljujući Ambasadi Japana, Japanskoj fondaciji i kompaniji Japan Tobacco International, japanska muzičko-scenska grupa Variki nastupila je u petak 11. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Posetioci koncerta imali su priliku da uživaju u drevnom zvuku taiko bubnjeva, samisen gitare, jokobue flaute i koto japanske harfe kojima je grupa Variki dočarala muziku i ples tradicionalnog Japana protkane savremenim senzibilitetom i estetikom. Variki je izveo devet numera među kojima su Torimai (Ples pilića), Šišimai (Ples lavova), Tori no joni (Kao ptica) i Nindža. Posebno oduševljenje publike izazvala je numera Šišimai koja u prevodu znači „ples lavova“. Od davnina se u Japanu veruje da lav ima moć da otera zlo i ljudima ostvari želje. U Japanu se kaže “ako te ugrize plesač lavova nećes se prehladiti, a ako si bolestan ozdravićeš”. Šišimai koji je izvela grupa Variki inspirisan je varijacijom kagura narodne muzike i plesova iz sela u blizini Tokija.
- Veliko mi je zadovoljsto što smo imali priliku da drugu godinu za redom nastupimo u Srbiji. Sa prošlogodišnjeg koncerta poneli smo divne emocije i sa njim smo nastupili večeras u Narodnom pozorištu. Zahvalni smo Ambasadi Japana i kompaniji Japan Tobacco International što su nam omogućili da ponovo dođemo ovde. Nadam se da smo uspeli da dočaramo deo japanske tradicije Beograđanima i unapred se radujemo nastupu sutra u Senti. Trudićemo se da ponovimo beogradski uspeh – istakao je Akira Katogi, osnivač i vođa grupe Variki.
- Podrška koju japanski narod pruža Srbiji je značajna za mnoge aspekte života u našoj zemlji. Primer saradnje kompanija i ambasade Japana u Beogradu sa Narodnim pozorištem je dokaz kako efikasno planiranje može značajno da unapredi kvalitet rada. Donacija za unapređenje opreme audio-video sistema Narodnog pozorišta, koju smo dobili tom saradnjom, omogućila je tehnološki napredak kojim je obogaćena, ne samo repertoarska ponuda Nacionalnog teatra, već i audio-video arhiva kojom smo unapredili marketinšku prezentaciju i fondove Muzeja Narodnog pozorišta. Dosadašnja obostrano pokazana ozbiljnost u radu garant je nastavka saradnje kojoj se naš teatar unapred raduje – rekao je upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.
M.B.