Vesti

Uspešni nastupi maestra Dejana Savića na renomiranim festivalima u Italiji

28 avgust 2018

Naš proslavljeni umetnik, dirigent Dejan Savić, i ovoga leta imao je niz veoma zapaženih nastupa na renomiranim festivalima u Italiji.

Na festivalu od državnog značaja, “Muzički juli” koji se tačno 70 godina održava u Trapaniju, na Siciliji, naš maestro je realizovao dve predstave Donicetijeve duhovite opere “Ljubavni napitak” u režiji Natale de Karolisa, sa nizom afirmisanih umetnika u solističkim rolama, uz festivalski Hor i Orkestar.

Osim oduševljene publike u Teatru na otvorenom “Đuzepe di Stefano”, stručna javnost je sjajno ocenila ovu produkciju i njene domete.

Na 33. izdanju Festivala “Sredinom leta” u predivnom srednjevekovnom gradiću Taljakocu pored Rima, Savić je izveo tri programa: simfonijski koncert sa Simfonijskim orkestrom državnog Univerziteta “Dokuz Ejlul” iz Izmira, Turska, sa pijanistom Mikele Kampanelom kao solistom, veče operskih arija za sopran Đakoma Pučinija sa odličnim solistima Silvanom Froli i Federikom Vitali, i najzad produkciju Pučinijeve jednočinke “Sestra Anđelika”, u režiji Đandomenika Vakarija i sa čuvenim interpretatorima sopranom Kjarom Taiđi i mecosopranom Anom Marijom de Miko u glavnim ulogama.

Ova dva poslednja projekta maestro je dirigovao Orkestrom Državne opere i baleta iz Tbilisija, Gruzija.

Najzad, kao vrhunac ovogodišnjeg angažmana na Apeninskom poluostrvu, naš dirigent je ponovo pozvan na jedan od najznačajnijih evropskih operskih festivala u Tore del Lago, gde je nastupio kao dirigent Pučinijevih naslova “Boemi” i “Toska”, sa festivalskim Horom i Orkestrom.

Podatak da su se ovoga puta na 64. izdanju Pučinijevog festivala u ulozi solista više uspešno predstavili i prvaci Opere Narodnog pozorišta, bariton Aleksandar Stamatović i tenor Janko Sinadinović, samo upotpunjujue lepu sliku o visokim dometima naših umetnika ovoga leta u Italiji.

Takođe, u superlativima je ocenjen nastup Baleta Narodnog pozorišta u Taljakocu, gde se već prave ozbiljni planovi za narednu ediciju Festivala i učešće naših umentika na njemu.

Profil Dejana Savića na sajtu OperaBase možete pogledati OVDE