Вести

Премијерна обнова драме „Нечиста крв“, према мотивима романа Борисава Станковића, у режији Милана Нешковића

17 новембар 2023

Премијерна обнова представе „Нечиста крв“, према мотивима романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића, биће одржана у недељу 19. новембра (19:30) на Великој сцени. 

У овој верзији „Нечисте крви“, нема фолклорних елемената, нити језика старог Врања, али има свевремене приче не само о љубави, него и о страсти, чежњи и патњи, како личној, тако и породичној. 

Према речима редитеља Нешковића, сви јунаци су задржали карактеристике које су имали и код Боре Станковића, али им је дат и „савремени додир” кроз говор и ситуације у којима се налазе. 

„Тако је на пример Софка остала жена која је свесна себе, своје лепоте и порекла, Марко је остао богаташ који може да приушти себи да купи младу жену, Мита је човек који је пропао у транзицији... све је то нешто што постоји и данас само у мало другачијем облику у одосу на време у које Станковић смешта свој роман. Али, у суштини, наша трагедија и јесте што се нисмо много мрднули. И дан данас можемо да чујемо шта ће рећи свет и шта ће гробови на гробљу, јер то је део нашег менталитета који се очигледно не мења без обзира на све политичке, социолошке, технолошке и све остале промене“, каже Милан Нешковић. 

У подели обновљене представе биће Јована Стојиљковић (Софка), Небојша Дугалић (Ефенди Мита), Наташа Нинковић (Тодора), Вук Костић (Газда Марко), Нела Михаиловић (Стана), Љиљана Благојевић (Магда), Радмила Живковић (Симка), Владан Гајовић (Арса), Павле Јеринић (Томча), Златија Оцокољић Ивановић (Стоја), Никола Вујовић (Ванко), Коста Станишић (Мали Томча) и Небојша Бабић (Оперски певач). 

Ауторски тим представе чине и Молина Удовички Фотез (драматург), др Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Весна Поповић (сценограф), Марина Вукасовић Меденица (костимограф) и Ања Ђорђевић (композитор).

Ово је тек, трећа поставка „Нечисте крви“ на сцени Народног позоришта у Београду, на којој је и праизведена, 23. фебруара 1933. године, у режији Јосипа Kулунџића.

Наредна премијера одржана је 5. децембра 1975. године у режији Градимира Мирковића. 

У међувремену, 15. јуна 2008. године, такође на Великој сцени, премијерно је изведен и балет „Нечиста крв“, а кореограф Лидија Пилипенко, која је написала и либрето, урадила је представу према више дела Борисава Станковића. 
 

Галерија