Вести

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ ПОВОДОМ 65. ГОДИНА РАДА НАЦИОНАЛНОГ АНСАМБЛА "КОЛО", 15.05.

13 мај 2013

Свечани концерт поводом 65. година рада Националног ансамбла "Коло" биће одржан у среду 15. маја (20,00) на Великој сцени.

Идејно полазиште за настајање музичко-сценског дела под називом "Коло љубави", били су, према речима ауторке програма мр Ивоне Еклемовић, "музичко и певачко богатство извучено из нематеријелне културе нашег народа"
- Све животне радости представљене су кроз игру, песму и музику ансамбла "Коло". Програмом су обухваћене игре и различити жанрови вокално инструменталне музике као и драмски садржаји, које изводе солисти, дует, квартет, женски и мушки хор, народни оркестар, свирачи на традиционалним инструментима, тамбурашки оркестар и драмски уметници Лепомир Ивковић, Андрија Кузмановић и Анка Гаћеша - каже Ивона Еклемовић која је мотив за "Коло љубави" пронашла у љубави према породици, животу, отаџбини и природи.
Ансамбл "Коло" основала је влада НР Србије 15. маја 1948. године, са циљем да се професионалним и студиозним радом негују, кореографски  уобличавају и уметнички обрађују народне игре, чувајући њихов корен, стил и основни карактер. "Коло" је таквим приступом у раду, потврдило да је чувар и амбасадор наше традиционалне уметности.
Од свог оснивања па до данас, "Коло" је за 65 година рада изградило изванредну репутацију у земљи и иностранству. Ансамбл је гостовао на свим континентима, наступајући у најпрестижнијим концертним дворанама.
М.Б.